Vrouwen met een hartaanval worden veel minder vaak gereanimeerd dan mannen

Heeft een vrouw een hartaanval in het openbaar? Dan is de kans dat ze gereanimeerd wordt 27 procent kleiner dan wanneer een man een hartaanval krijgt

We hopen allemaal dat we nooit een hartaanval krijgen, maar wanneer het ons toch overkomt willen we allemaal geholpen worden. Een recent onderzoek van Duke University toont helaas aan dat vrouwen die in het openbaar een hartaanval krijgen 27 procent minder vaak reanimatie ontvangen dan mannen. Deze dummy, ontwikkeld door JOAN Creative, moet daar verandering in brengen. 

’s Werelds eerste vrouwelijke reanimatie-oefenpop is éindelijk uitgebracht.

Reanimatiepop

Je zou denken dat we in een tijd leven waarin men tijdens reanimatietrainingen al lang oefent op vrouwelijke oefenpoppen, maar het tegendeel blijkt helaas waar. Deze vrouwelijke oefenpop, gecreëerd door advertentiebureau JOAN Creative, moet daar verandering in brengen. Deze pop bootst het vrouwelijk lichaam na en de zogenoemde WoMAnikan moet mensen aanmoedigen om ook vrouwen die in het openbaar een hartaanval krijgen te helpen.

Borsten

Dat vrouwen minder vaak worden gereanimeerd heeft te maken met iets natuurlijks, namelijk hun borsten. Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania bestudeerden bijna 20.000 hartstilstand-gevallen in een openbare ruimte en zij kwamen tot de bevinding dat mensen bang zijn om de borsten van een vrouw aan te raken. Wat overigens een ongegronde angst is. Niet op de borsten van de vrouw moeten de compressies worden aangebracht, maar op het borstbeen. Ook stellen de onderzoekers dat mensen minder vertrouwd zijn met het uitvoeren van reanimatie op een vrouwenlichaam. Dit komt door de mannelijke oefenpoppen die tijdens een training worden gebruikt. Hopelijk gaat de WoManikan daar verandering in brengen.

Lees ook: Artsen stellen: ‘Deze levensreddende handelingen moet iedereen kunnen verrichten’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Her, Standaard | Beeld: Pexels