Grote veiligheidswaarschuwing: je matras, auto en meubels bevatten mogelijk giftige stoffen

auto invoeren uit Duitsland

De giftige stoffen kunnen in veel producten voorkomen

Door een fout bij BASF is er een gifstof beland in matrassen, meubels en autostoelen. Dit heeft het chemieconcern woensdag bekend gemaakt. Er is, afgezien van de grote Fipronil-terugroepactie, nooit eerder zo’n verstrekkende veiligheidswaarschuwing geweest. 

Grondstof
Het gaat om de gifstof dichlorbenzol en om het kunststofproduct toluoldiisocyanat (TDI). Dit product is een grondstof voor polyurethaan, wat gebruikt wordt bij de fabricage van matrassen, meubels, autostielen en andere producten. De gifstof kan volgens de Consumentenbond in vele soorten matrassen terecht zijn gekomen; dit beperkt zich niet tot maar één soort of één merk matras. Woensdagmiddag is er een onderzoek gestart naar de kwestie en ook IKEA heeft inmiddels laten weten te onderzoeken of de gifstof in producten is verwerkt.

Dichlorbenzol
Tussen 25 augustus en 29 september heeft BASF TDI geproduceerd met een veel te hoge concentratie dichlorbenzol. Dit betekent dat er een maand lang grote hoeveelheden van de vervuilde grondstof is geproduceerd. Of dit gaat leiden tot een grote terugroepactie is op dit moment nog niet bekend, maar gezien het feit dat de giftige stof kan leiden tot gezondheidsproblemen is dit wel te verwachten.

Gezondheidsrisico
Dichlorbenzol is geurloos en staat erom bekend irriterend te zijn voor zowel de huid en de ogen als voor de luchtwegen. Ook wordt de stof ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Volgens de BASF zelf zijn er vooralsnog geen gezondheidsrisico’s, maar fabrikanten van matrassen die de grondstof van BASF in huis hebben, hebben inmiddels de productie wel stopgezet. Ook is er in Frankrijk al een terugroepactie gestart. De BASF zelf heeft inmiddels de productie van de grondstof stilgezet en roept de nog niet verwerkte partijen TDI terug.

Voor consumenten die zich zorgen maken heeft de organisatie een noodnummer geopend en ook gaat de Consumentenbond een waarschuwing op haar website publiceren.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Reformatorisch Dagblad | Beeld: Pexels