Wat is jicht en hoe kom je er weer van af?

jicht
Wat is jicht?

Als je last hebt van jicht, is dat heel vervelend. Jicht begint meestal met pijn in de voet, en dan met name de tenen. Het is een ontsteking in het gewricht door urinezuurkristallen, waardoor er pijnlijke, verdikte plekken kunnen ontstaan. Normaliter gaan deze ontstekingen vanzelf weer over, maar de ontsteking kan keer op keer terugkeren, wat heel vervelend wordt.

Dit kun je doen om jicht tegen te gaan.

Jicht

Jicht ontstaat door urinezuurkristallen. Deze kristallen gaan in je gewrichten zitten en vormen daar een ontsteking. Bij sommige mensen kun je de urinezuurkristallen zien zitten in de vorm van gelige knobbeltjes en bobbeltjes onder de huid. Die zie je dan op de vingers of tenen, maar ook weleens op de oorschelp of hiel. Deze kunnen geen kwaad, maar men vindt ze vaak onsierlijk.

Welvaartsziekte

Vroeger werd vaak gedacht dat jicht een welvaartsziekte was, iets wat alleen ‘rijke’ mensen kregen door het nuttigen van alcohol en rood vlees. Daarom werd lange tijd gedacht dat jicht ontstond naar aanleiding van het alcohol, frisdrank en purinerijk voedsel als vis, wild en gevogelte. Uit latere onderzoeken bleek dat dit niet per se de reden van jicht is. Ook medicijngebruik lijkt geen verband te hebben met jicht.

Verschijnselen

Een jichtaanval komt vaak plotseling op en uit zich als pijn in het gewricht. Vaak begint dit bij de grote teen, maar het kan ook bij de enkel, knie of pols voorkomen. Je gewricht wordt pijnlijk, rood, dik en warm, maar je hebt geen koorts. Jicht ontstaat door urinezuurkristallen, dus mensen met een hoog urinezuurgehalte hebben een verhoogde kans op jicht.

Pijn verlichten

Het is moeilijk om jicht te voorkomen, maar de pijn kan wel worden verzacht. Als de jicht in de voet of het been zit, kan het helpen om het been omhoog te leggen op een krukje of op de bank. Een icepack kan verlichting bieden bij de warme huid, maar leg deze er niet langer dan tien minuten op. Bewegen wordt aangeraden, dus blijf wel lopen en de gewrichten bewegen, maar belast ze niet te veel. Helemaal stil zitten kan voor stijfheid zorgen, wat voor meer pijn zorgt. Als de pijn minder wordt kun je langzaam weer meer gaan bewegen.

Medicijnen

Als je terugkerende aanvallen van jicht hebt, dan kan de dokter verschillende medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten en om het urinezuur in je lichaam te verlagen om aanvallen mogelijk te voorkomen. Maak daarvoor een afspraak met je huisarts. Mensen met jicht hebben vaak een grotere kans op hart- en vaatziekten, dus je dokter kan je ook helpen met je levensstijl en dieet.

Lees ook: Heb je vaak jeuk in je oren? Dit kan het betekenen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Thuisarts | Beeld: Pxhere