Grote kans dat jij niet weet tot welke bloedgroep jouw bloed behoort

Het is erfelijk bepaald welke bloedgroep je hebt 

Aangezien het vandaag Wereld Donordag is, is het belangrijk om eens wat extra aandacht te besteden aan dit onderwerp. Naast het doneren van organen, is het doneren van bloed ook enorm belangrijk. Een bloedtransfusie kan levensreddend zijn, maar wanneer je bloed uit een verkeerde bloedgroep toegediend krijgt, kan dit erg gevaarlijk zijn. Grote kans dat jij niet weet tot welke bloedgroep jouw bloed behoort. Schrik niet, je bent niet de enige. Meer dan de helft van alle Nederlanders weet dit niet!

Weet jij het?

Bloedgroepen

Er zijn bloedgroepen die veel voorkomen, maar er er ook die een stuk zeldzamer zijn. De typen A, B, AB, of O zijn de vier verschillende varianten. Bloedgroep O komt het meest voor onder de Nederlanders, namelijk bij 47 procent. Daarnaast heeft 42 procent van de Nederlanders bloedgroep A. De bloedgroepen AB (3 procent) en B (7 procent) komen minder vaak voor.

Positief en negatief

Naast deze 4 verschillende typen bloed, is er ook nog een verschil tussen positief en negatief. Dit wordt ook wel de rhesusfactor genoemd. Je kunt dus bijvoorbeeld groep A positief of A negatief hebben. Wij Nederlanders hebben bijna allemaal een positieve rhesusfactor, dit geldt namelijk voor 84 procent!

Welke heb jij?

Je bloedgroep is erfelijk bepaald. De kans is groot dat jij daarom dezelfde bloedgroep als je ouders hebt. Wanneer je ouders allebei bloedgroep A hebben, dan geldt dit hoogstwaarschijnlijk ook voor jou. Hebben je ouders allebei een andere bloedgroep? Dan is het niet direct te achterhalen.

Overzichtelijk

Dit lijkt allemaal heel duidelijk, aangezien er in principe dus acht verschillende categorieën lijken te zijn. Maar zo simpel is het niet! Celbiologe Marieke von Lindern vertelde aan het AD dat er eigenlijk meer dan driehonderd bloedgroepen zijn. Er zijn dus nog genoeg andere variaties. Gelukkig speelt dit bij een ‘normale’ bloedtransfusie geen rol, maar bij patiënten met chronische bloedarme, die vaak een bloedtransfusie nodig hebben, kan dit wel van levensbelang zijn.

Geen zorgen

Je hoeft niet bang te zijn dat je een verkeerde bloedgroep toegediend krijgt wanneer je in het ziekenhuis terecht komt. Een arts zal altijd eerst onderzoeken welke bloedgroep je precies hebt. De arts wil immers ook niet dat jij het verkeerde toegediend krijgt!

Lees ook: Nagelbijters opgelet: zo slecht is het voor je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet, Sanquin | Beeld: Dojrzalakobieta