Zit je vaak verstopt? Dit is waarschijnlijk de oorzaak en het ligt niet alleen aan je eten!

 

Lukt het nummertje 2 maar niet? Dit kan de oorzaak zijn

Het is en blijft een groot taboe en dat terwijl erg veel mensen er problemen mee hebben: de stoelgang. Moeilijk naar de wc gaan is een van de irritantste lichamelijke ongemakken die er zijn. Je voelt je opgeblazen, moe en dik als je al een dag, of zelfs een paar dagen, niet kunt poepen. Natuurlijk is het belangrijk om veel vezels en water binnen te krijgen voor een gezonde darmflora, maar wist je dat de oorzaak lang niet altijd alleen maar in je voedingspatroon ligt? 

Er zijn een aantal oorzaken te herleiden waardoor jij vaak verstopt zit en moeilijk naar het toilet kunt, die niets te maken hebben met wat en hoe je eet. Zit jij vaak verstopt en ga je maar lastig naar het toilet? Misschien zit de oorzaak hier wel tussen!

  • Medicatie: de oorzaak van verstopping kan bij bepaalde medicijnen liggen. Pijnstillers met codeïne kunnen zorgen voor obstipatie, maar ook ijzerpillen die gebruikt worden bij bloedarmoede, sommige typen medicijnen die gebruikt worden bij een hoge bloeddruk, antidepressiva of antipsychotica.
  • Stress: als je niet lekker in je vel zit, veel last van stress hebt of in een depressie zit, kan je sneller verstopt raken dan normaal. Stress heeft een directe invloed op je darmflora en kan de boel behoorlijk in de war gooien. De darmen zijn zeer gevoelige organen die door externe invloeden waaronder opwinding en veranderingen ten aanzien van de dagelijkse routine beïnvloed kunnen worden.
  • Veel op reis: als je veel op vakantie gaat of veel reist voor je werk kan je dag- en nachtritme behoorlijk verstoord raken en dit heeft invloed op je darmflora. Op vaste tijdstippen naar het toilet gaan voor de grote boodschap is belangrijk voor een regelmatige stoelgang en die regelmaat is op reis vaak ver te zoeken. Je houdt het vaker in omdat je niet in een vol vliegtuig wil gaan en dit zorgt voor verstopping.
  • Menopauze: De perimenopauze (fase voor de menopauze) en de menopauze of overgang gaan gepaard met hormonale veranderingen waardoor obstipatie kan optreden.
  • Leeftijd: Wanneer je ouder wordt werken de spieren in de darmen minder efficiënt waardoor het langer duurt voordat voedsel door het spijsverteringskanaal beweegt. Wanneer je dat combineert met het feit dat ouderen veelal minder bewegen, en vaker medicijnen gebruiken voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en cholesterol dan moge duidelijk zijn dat de kans op verstopping bij ouderen groter is.

Bron: Good HouseKeeping | Beeld: Pexels