Aha! Zo droog jij je wasgoed snel in de winter

wasgoed

Dit wisten we nog niet!

We snappen dat je door de energieprijzen minder vaak je droger aanzet. Toch wil je je kleding snel droog hebben. En dat wil met dit koude weer maar moeilijk. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om je was snel te drogen. Wij vertellen je hoe.

Vriesdrogen

Bij het woord ‘vriesdrogen’ sta je waarschijnlijk niet meteen te popelen om je kleding te drogen. ‘Vries’ en ‘drogen’ is toch helemaal geen goede combinatie? Toch is het een handige methode om je kleding snel te laten drogen. De bedoeling van vriesdrogen is dat je je was buiten hangt als het koud is buiten of wanneer de lucht buiten niet vochtig is. De droge lucht zorgt er op deze manier voor dat je was droog wordt.

Maar wist je dat als het buiten vriest, het nog sneller gaat? Je hangt je natte was buiten, waardoor het door de ijskoude wint begint te bevriezen: vriesdrogen dus. Door het vriezen stolt je kleding. Als je het daarna naar binnen brengt, ontdooit het langzamerhand, maar je was blijft daarentegen wél droog!

Ophangen

Heb je nou totaal geen zin hebt om naar buiten te gaan en in de kou je was op te hangen? Begrijpelijk. Gelukkig kan je was binnen ook snel drogen. Dit kun je het beste doen op een hangend wasrek. Hang deze ergens hoog aan, zodat de warme lucht opstijgt en in je kleding terecht komt. Ook het ophangen van je kleding aan een kledinghanger kan al een hoop helpen bij het drogen van je kleding. Om je kleding nog sneller te laten drogen, kun je een luchtontvochtiger gebruiken.

Ventilator

Als je aan een ventilator denkt, denk je meestal aan warme temperaturen. Toch kun je het ook gebruiken bij het drogen van je wasgoed. Daarnaast is het ook nog eens super simpel. Je zet je ventilator bij het wasrek waar je kleding overheen hangt en zet een raam open. Zo circuleer je de lucht, waardoor je natte wasgoed snel opdroogt.

Afdrogen

Oké, je kleding afdrogen klinkt misschien raar, maar het kan je echt helpen met het drogen van je kleding. Op deze manier haal je namelijk overtollig water uit je kleding en zorg je ervoor dat je de droogtijd van je kleding verkort.

Warme cocon

Als laatst kun je een laken pakken en van je natte kleding een verwarmde cocon maken door het bij je verwarming te leggen. De verwarming aanzetten kost toch al energie, dus je kunt er maar beter van profiteren. De warmte van de verwarming zorgt ervoor dat je een tent van warme lucht rondom je wasgoed creëert, waardoor je was sneller droogt.

Lees ook: Oeps: Buienradar meldt -70 graden in Brabant

Bron: Margriet | Beeld: iStock