Be safe en voorkom legionella in je cv-ketel

cv-ketel

In sommige gevallen kan de bacterie leiden tot overlijden

Nu de gasprijzen de pan uit rijzen is het misschien verstandig om te kijken of je je cv-ketel überhaupt wel goed hebt afgesteld. Als dit niet het geval is, dan kan het namelijk erg onveilig worden en minder zuinig. En om je cv-ketel alvast iets zuiniger te maken, kun je de temperatuur omlaag doen. Maar let daarbij wel op! Want een té lage temperatuur kan op z’n tijd weer legionella veroorzaken.

Legionella

Als je je ketel kouder zet dan zestig graden, dan kan er legionella in je cv-ketel ontstaan. Legionella is een bacterie die groeit in water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden. Gelukkig word je er niet meteen ziek van als je het inademt. Word je hier wel ziek van? Dan krijg je meestal tussen de twee tot tien dagen last van klachten. Vaak krijgen mensen milde klachten die lijken op griepklachten. Gelukkig gaan die klachten na een paar dagen weer over.

Fikse longontsteking

In ernstige gevallen kan een legionellabacterie echter wel degelijk een effect hebben op de gezondheid. Zo kun je er bijvoorbeeld een fikse longontsteking aan overhouden. Deze longontsteking wordt ook wel de veteranenziekte of de legionellalongontsteking genoemd. Deze vorm van longontsteking kan zelfs leiden tot overlijden. Heftig!

Hoe voorkom je het

Kom jij er nou achter dat je je cv-ketel altijd té laag had staan, dan is de kans op legionella erg groot. Maar wat nu? Kijk in ieder geval uit met warm water. Als je na de koude temperatuur ineens warm water toevoegt, dan kan de legionella ook in de waterleidingen terecht komen. Het is belangrijk om eerst je leidingen goed door te spoelen. En dat doe je zo:

  • Spoel je toilet(ten) een keer door om een groot deel van het water in de leidingen te verversen.
  • Open de koude en warme kranen in huis en laat dit even goed doorstromen.
  • Spoel naast je toilet(ten) en kranen ook je douche goed door. Het is verstandig om de sproeikop onder water te houden, in een emmer bijvoorbeeld. En om waternevel te voorkomen kun je het beste een handdoek over de emmer neerleggen.

Lees ook: Dus toch: Groningse gaskraan gaat verder dicht

Bron: Margriet | Beeld: iStock

Array