Hoeveel weet jij eigenlijk over de zomer- en wintertijd? TEST je kennis hier!

Vraag 1: Wat is de oorspronkelijke tijd? Zomer of wintertijd? 

Het juiste antwoord is b: de oorspronkelijke tijd is de wintertijd. Vroeger leefden we alleen maar in de wintertijd, van het verzetten van de klok was geen sprake.

Vraag 2: Wat is eigenlijk de reden van de invoering van een zomer- en wintertijd? 

Het juiste antwoord is b: het idee van een zomer- en wintertijd stamt al uit de achttiende eeuw, toen Benjamin Franklin als eerste voorstelde om serieus om te gaan met de effectiviteit van daglicht. In een satirisch artikel schreef hij dat hij als hij wakker werd, hij merkte dat de zon al scheen. Dit terwijl het ‘s avonds donker was. Het leek hem dan ook een goed idee als mensen ‘eerder’ konden leven, om optimaal gebruik te maken van het zonlicht en zo meer kaarsen en geld konden besparen. Er werd niks mee gedaan en pas in de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst ingevoerd. Dit om te profiteren van het daglicht en zo kolen te besparen. Hierna werd de zomer- en wintertijd een aantal keren afgeschaft, om definitief terug te keren in 1977 tijdens de oliecrisis.

Vraag 3: De wintertijd gaat dit weekend in, gaat de klok dan een uur voor- of achteruit?

In de winter gaat de klok een uur achteruit en in de zomer een uur vooruit. In de zomer is het dan ook langer licht en in de winter eerder licht. Een handig ezelsbruggetje: voorjaar = vooruit en najaar = achteruit.

En? Hoeveel had jij er goed? Vergeet niet de klok te verzetten in de nacht van zaterdag op zondag!


Pagina 2/2