Dit is waar je op moet letten wanneer je een klusjesman of schilder inhuurt

Met deze tips voorkom je dat je wordt opgelicht!

Je bent net terug van vakantie en het najaar staat voor de deur. Kortom: het perfecte moment om nog een ronde onderhoud aan je huis te doen. Maar als je hier iemand voor inhuurt, hoe weet je dan zeker dat je echt een professional in de arm neemt? Wij leggen het je uit!

1. Een professionele klusjesman komt niet aanwaaien

Het gebeurt steeds vaker: er wordt bij je aangebeld door een ‘behulpzame’ klusjesman. Deze heeft één of ander defect aan je huis gespot en biedt uit de goedheid van zijn hart aan dit meteen voor je te fixen. Trap hier ab-so-luut niet in. Dit is namelijk een steeds vaker voorkomende truc waarmee ze onwetende huiseigenaren oplichten. Negen van de tien keer ís er namelijk helemaal niks mis met je huis. Sommige van deze oplichters gaan zelfs zo ver dat ze bijvoorbeeld zelf een muur natspuiten en vervolgens claimen dat er lekkage is. Als je vervolgens akkoord gaat, doen zij hun ‘reparaties’ tegen een bizar hoog bedrag, dat je bovendien vooraf mag betalen.

Tip: bellen deze mensen bij jou aan? Ga niet op hun aanbod in en bel direct de politie. Anders kunnen zij mogelijk alsnog bij je buren toeslaan.

2. Onderzoek

De tijd dat je in de gouden gids zocht naar een klusbedrijf ligt ver achter ons. Tegenwoordig is alles immers te vinden via internet. Het fijne daaraan is dat je vaak ook direct recensies en ervaringen kunt opzoeken. Kies dus niet direct voor het goedkoopste bedrijf dat je tegenkomt, maar neem ook de tijd om te kijken wat andere mensen over ze zeggen. Ook staat vaak op de website van een bedrijf vermeld of zij een keurmerk hebben of niet. Let op of de klusjesman bijvoorbeeld aangesloten is bij BouwGarant. Ook is het een goed teken als ze aangesloten zijn bij de Geschillencommissie en of het bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Zo weet je dat jouw rechten als klant goed beschermd zijn.

Tip: weet je niet precies waar je moet zoeken op internet? Houd dan gewoon je straat in de gaten. Als een busje van een klusbedrijf bij je buren voor de deur staat, kun je hen altijd vragen wat hun ervaringen zijn.

3. Offertes opvragen

Misschien voel je je bezwaard om offertes op te maken bij bedrijven die je vervolgens niet in de arm neemt. Maar maak je geen zorgen: bedrijven zijn dit gewend – en zullen het ongetwijfeld zelf ook vaak doen bij hun leveranciers. Wanneer je meerdere offertes opvraagt, weet je zeker dat je de beste prijs krijgt voor je klus. Let wel goed op mogelijke verborgen kosten: zijn er voorrijkosten? Rekent het bedrijf meer voor gebruik van containers of steigers? Tel dit dan zeker op bij de rekening. Ook goed om op te letten: als in de offerte een richtprijs staat, dan mag de uiteindelijke rekening maximaal tien procent hoger uitvallen – tenzij je hier aparte afspraken over maakt.

Tip: staat er in de offerte een prijs ‘in regie’? Let dan goed op! Dit betekent namelijk dat alle kosten achteraf nog eens worden opgeteld. Dit gaat dan om de werkuren, rekeningen van derden, en gebruikte materialen. Dat kan na afloop dus een ontzettend vervelende verrassing zijn voor je portemonnee.

Lees ook: Extra files en hoge kosten verwacht door groot onderhoud ‘babyboomerbruggen’

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Ksenia Chernaya