Rijkswaterstaat klaar met omwisselen snelheidsborden: op alle snelwegen 100 kilometer per uur

maximumsnelheid 100 kilometer per uur

Vanaf vanochtend geldt de nieuwe maximumsnelheid op alle trajecten

Rijkswaterstaat is klaar met het omwisselen van alle verkeersborden in Nederland. Waar vorige week op sommige trajecten nog 130 kilometer per uur gereden mocht worden, geldt de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur vanaf vanochtend 06.00 uur overal. De aanpassing is ingevoerd om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Vierduizend snelheidsborden

Het was de grootste klus die Rijkswaterstaat ooit heeft moeten klaren in zo’n kort tijdsbestek. In totaal moesten ruim vierduizend borden worden omgewisseld. Deze hele operatie kostte 19 miljoen euro. De nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt alleen overdag. In de avond en nacht mag nog wel 130 kilometer per uur worden gereden op plaatsen waar dat eerder ook was toegestaan. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten dat de nieuwe snelheidslimiet niet bij alle navigatiesystemen automatisch wordt doorgevoerd. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van de NOS.

Stikstofuitstoot

Vorig jaar november besloot de regering de snelheidslimiet te verlagen naar 100 kilometer per uur, vanwege de stikstofuitstoot en -neerslag. Door de maatregel krijgt de bouw meer ruimte om projecten te hervatten. Dat is nodig omdat de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, eerder oordeelde dat de Nederlandse aanpak tegen stikstof niet voldoet.

Lees ook: 4 tips van doktoren om je immuunsysteem een boost te geven

Bron: NOS | Beeld: Wikimedia Commons, auteur: Steven Lek