Dit zijn de vijf verschillende soorten oma’s – welke herken jij?

Alle soorten oma’s zijn geweldig en hebben hun eigen kwaliteiten

Wat voor type grootmoeder had jij in je jeugd? En als je kleinkinderen hebt, op welke manier sta jij dan voor hen klaar? Er schijnen vijf verschillende types oma’s te zijn, die elk op hun eigen manier betrokken zijn bij hun kleinkinderen. In welke type herken jij jezelf, je moeder of je oma? Lees hieronder wat de verschillende eigenschappen zijn.

1. “Ik wil ze niet teruggeven”

Deze oma staat altijd voor de kleinkinderen klaar en is ontzettend behulpzaam. Voor werkende ouders is dit natuurlijk ideaal, want oma vindt het heerlijk om op de kleintjes te passen. Met dagjes weg of vakanties zijn de kleinkinderen ook meer dan welkom. Dit type oma houdt heel veel van haar kleinkinderen en omgekeerd zijn zij dol op haar. Voor ouders kan het soms lastig zijn om hun kinderen weer op te halen bij oma, omdat zoon- of dochterlief het zó gezellig vond dat ze eigenlijk niet weg wil. Ook oma zelf vindt het niet leuk als ze de kleinkinderen te lang niet ziet.

2. “Ik heb mijn eigen leven”

Dit type oma houdt van haar kleinkinderen, maar ziet het niet als haar taak om het kroost van haar kinderen op te voeden. Deze oma wil best een keertje oppassen, maar heeft hier geen vaste dag voor. Het is volgens haar aan de ouders om voor hun kinderen te zorgen, niet aan de grootouders. Deze oma leidt haar eigen leven en moedertaken komen daar niet meer in voor –  dit is de tijd van je leven die je voor jezelf kunt nemen! Toch zijn ook deze oma’s vaak erg geliefd bij hun kleinkinderen, omdat de tijd die ze samen doorbrengen bewust gekozen en altijd gezellig is.

3. “Deze keer pak ik het anders aan”

Een nieuwe rol aannemen, dat is kenmerkend voor dit type oma. De regels die vroeger voor haar kinderen golden, zijn niet van toepassing op de kleinkinderen. Vaak is dit soort oma dan ook een echte verwenner. Te veel koekjes of te laat naar bed? Geen probleem: als oma er is, mag het best een keertje. Oma weet dat ze het met haar kleinkinderen heel anders aan kan pakken dan met haar eigen kinderen vroeger. In deze levensfase ben je tot andere inzichten gekomen en liggen de familieverhoudingen vaak anders.

4. “Tijd voor ouderwetse gezelligheid”

Van smartphones, tablets en spelcomputers hoeft deze oma het niet te hebben. Zij kiest liever voor de ouderwetse gezelligheid. Kleinkinderen met dit type grootmoeder kunnen rekenen op activiteiten die stiekem toch veel leuker zijn dan naar een schermpje kijken. Koekjes bakken, bordspellen spelen, papieren vliegtuigjes vouwen, verhaaltjes vertellen… Deze oma weet nog goed hoe ze zich vroeger vermaakte en leert dat nu met liefde aan de kleinkinderen.

5. “Ben ik de moeder of de oma?”

Sommige oma’s spelen een belangrijke rol in het grootbrengen van de kleinkinderen en voelen zich soms weer even moeder in plaats van grootmoeder. Vaak draait dit type oma haar hand niet om voor klusjes in huis of de minder aangename aspecten van het moederschap (zoals de volgepoepte luiers of nachtelijke ongelukjes). Ouders vinden soms dat dit type oma zich teveel bemoeit met de opvoeding van de kinderen, maar vinden haar hulp en inzet tegelijkertijd heel waardevol. Oma’s van dit moedertype maken vaak onderdeel uit van een hechte familie.

Lees ook: Het liefste ooit: deze opa en oma dragen elke dag een matchende outfit

Bron: Her Family | Beeld: Pexels