10 tips om vorstschade in huis en tuin te voorkomen

2. Toilet

Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Het is daarom belangrijk om het toilet winterklaar te maken. Helemaal als er een wc-raampje op het oosten ligt. Bij extreme vrieskou kan de toiletpot kapot vriezen. Leg een handje vol zout in de hals van de toiletpot en in de afvoer van het fonteintje. Dit voorkomt dat het kapot kan vriezen. Trek door zodat het waterreservoir leeg is en tap ook hier de waterleiding af.

3. Thermostaat

Ga je een tijd van huis, bijvoorbeeld op (ski)vakantie? Zet dan nooit de thermostaat helemaal uit. Op ongeveer 14 graden is voldoende. Het verwarmen van een leeg huis is qua kosten niets vergeleken bij de schadekosten voor een gebarsten waterleiding, wat een niet verwarmde waterleiding kan aanrichten.

4. Isolatiebuis

Waterleidingen in onverwarmde kamers zoals de kelder of de kruipruimte kunnen het best voorzien worden van bijvoorbeeld een isolatiebuis. Deze buizen kunnen veel schade en kosten bij de waterleidingen voorkomen tijdens de winter. Tegenwoordig verkopen bouwmarkten ook speciale elektrische verwarmingslinten die geschikt zijn om de waterleidingen mee te beschermen.

5. Thermostaatkraan

Ook de thermostaatkraan in huis kan beter niet helemaal dicht worden gedraaid. Er zit niet voor niets een vorst-symbool op de thermostaatkraan. Heb je geen verwarming in een kamer, maar wel water? Dan is het van belang om de binnendeuren open te zetten.

6. Bevroren waterleiding

Heeft het stevig gevroren en zie je dat een waterleiding bevroren is? Dan kun je deze leiding gemakkelijk zelf ontdooien door deze te verwarmen met een haarföhn.

7. Planten in de tuin

Vorstgevoelige planten in de tuin hebben ook de nodige bescherming nodig in de winter. Deze planten kun je het best beschermen met noppenfolie of een laagje bladeren. Bedek gesnoeide rozen met potaarde. Andere planten die vorstgevoelig zijn kun je helaas pas ontdekken in de lente.

8. Terracotta-potten

Water in bloempotten van terracotta vriezen geheid kapot in de winter. Bereid de potten voor door onderin wat houtjes te leggen zodat het overtollige water via het drainage-gat weg kan lopen.

9. Konijnenhok

Heb je je knaagdier buiten in een konijnenhok staan? Haal het beestje dat de hele winter al buiten is niet meteen naar binnen. Door zijn wintervacht kan een konijn prima tegen de vorst. Je kan het dier wel wat meer beschermen tegen de kou door een doek of zeil over de kooi te leggen en wat extra stro in het hok te leggen. Wil je je konijn toch liever binnen hebben? Zet hem dan in een onverwarmde kamer. Door zijn wintervacht krijgt het knaagdier het anders veel te warm.

10. Vogels

Ook de vogels kunnen wel wat extra hulp gebruiken in de winter. Op verzoek van de Vogelbescherming wordt gevraagd om vogelhuisjes te vullen met voer en ervoor te zorgen dat vogels kunnen ‘drinken’ uit gestampt ijs in de fontein. Hang niet zomaar vetbolletjes op. De Dierenbescherming waarschuwt dat de pootjes van vogeltjes vast kunnen gaan zitten in het netje rondom de vetbol. Voer kun je het beste in de avond klaarzetten. Ze vliegen namelijk in de nacht zoveel dat ze 10 procent van hun gewicht verliezen en hebben daarom een goed ontbijt nodig. Belangrijk is dat er geen zout in het voer zit.

Lees ook: Met deze 6 tips ben je binnen 24 uur van je verkoudheid af

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash