Het is warm: zo help je je viervoeter de hitte door

Zorg op warme dagen extra goed voor je huisdier!

Fijn zo’n zonnetje, maar hitte is een ander verhaal. Bij hoge temperaturen is het belangrijk om goed voor jezelf en je omgeving moet zorgen. Dit betekent dat je goed voorbereid naar buiten moet gaan en dat je op kwetsbare ouderen moet letten. Maar ook de dieren hebben wat extra liefde nodig! Zo help jij je huisdieren de hitte door.

Vocht

Niet alleen mensen, maar ook dieren moeten in deze hitte extra goed drinken. Ververs daarom regelmatig het water in de waterbak van je huisdier en zorg ervoor dat deze ten allen tijde gevuld blijft. Je kunt daarnaast ook leuke ijsjes maken die speciaal voor dieren bedoeld zijn!

Voer

Door de hitte kan vers voedsel in razend tempo bederven. Geef katten daarom geen natvoer en laat bij bijvoorbeeld konijnen geen groenvoer in het hok liggen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je huisdier zo bedorven voedsel binnenkrijgt en hier mogelijk ziek van wordt.

Zonnebrand

Misschien niet direct iets waar je aan denkt, maar ook je huisdier kan verbranden. Voornamelijk de neus en en de oren van bijvoorbeeld katten en honden zijn erg dun behaard en kunnen snel verbranden als ze een tijdje buiten zijn. Smeer deze delen van je huisdier dan ook regelmatig in met zonnebrand. Let er wel op dat je geen zonnebrand gebruikt met daarin de volgende stoffen:

  • Cinnamaten (cinoxate, ethylhexyl, Octyl & p-methoxycinnamate)
  • PABA esters (Padimate-O, Octyl Dimethyl PABA)
  • Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate)
  • Propyleen Glycol
  • Zink oxide

Koelen

Net als dat mensen op zoek zijn naar een beetje verkoeling, vinden ook huisdieren dat prettig. Daarbij kunnen huisdieren niet zweten zoals wij dat kunnen, waardoor ze het snel nog warmer hebben dan wij. Om dieren wat verkoeling te geven bestaan er speciale matjes (zoals dit bedje voor de hond). Ook kun je een koelelement in een theedoek wikkelen (doe dit wel stevig, als een dier direct op het koelelement ligt kan het vast gaan plakken) en deze op plekken neerleggen waar je dier vaak ligt.

Oververhitting

Houd daarnaast altijd een oogje in het zeil en wees alert op signalen van oververhitting. De symptomen van oververhitting kunnen bij honden bestaan uit hijgen, kwijlen, niet verder willen lopen, in paniek raken en zelfs bewusteloos raken. Merk je deze symptomen op, leg de hond dan direct in de schaduw en gun de hond rust. Laat de hond water drinken dat op kamertemperatuur is en laat hem, indien mogelijk, in het water liggen of zwemmen. Bel altijd de dierenarts om advies te vragen over de situatie.

Lees ook: De Lidl heeft hét product in de schappen om je hond koel te houden deze zomer