Dit is de reden waarom je beter geen nachtcrème kunt dragen met warm weer

Smeer jij voor het slapen je gezicht in met nachtcrème?

Iedereen heeft vaak een vast ritueel voordat je je bed instapt om te gaan slapen. Misschien ga je eerst wel douchen, haal je je make-up eraf en/of poets je je tanden. Deze rituelen zorgen voor een goede verzorging van je huid, haar en tanden. Wel zo fijn om de volgende dag weer fris en fruitig wakker te worden. Maar de nachtcrème kun je in het vervolg bij warm weer beter weglaten.

Hoe zit dat eigenlijk met je nachtcrème tijdens de warme zomerdagen?

Vettige huid

Het schijnt namelijk helemaal niet goed te zijn om nachtcrème op te smeren voordat je gaat slapen als het warm weer is. Natuurlijk heb je inmiddels al wel ondervonden dat het warme weer veel invloed heeft op je huid. Heb je van nature al een vettige huid? Dan lijken de puistjes wel als paddestoelen uit de grond te komen. Er bestaat een grote kans dat je nachtcrème een grote invloed heeft op deze verslechtering van je huid.

Rode bolletjes

Na een warme, zweterige nacht kun je in de ochtend wakker worden met een vervelende verrassing op je gezicht, rug of borst. Dermatoloog Thomas Maselis legt uit hoe het komt dat we met deze warmte sneller last hebben van onzuiverheden op de huid. “Doorgaans zijn dat van die rode bolletjes met helder vocht erin. Je krijgt ze vooral op de rug omdat je ’s nachts transpireert en het zweet niet snel genoeg kan worden afgevoerd. Je zweetklieren raken ontstoken, met vervelende puistjes als gevolg”, aldus de dermatoloog.

Voorkomen

Het voorkomen van deze zweetpuistjes zijn lastig met dit warme weer. Toch is er wel een manier waarop je kans op deze zweetpuistjes aanzienlijk verkleint. Om te beginnen kun je het beste slapen met het raam open zodat het koeler in de slaapkamer wordt ‘s nachts. “Daarnaast is het een goed idee om je gezicht elke dag, voor het slapengaan, te reinigen met micellair water of gewoon met water en zeep om alle restjes zonnebrandcrème en ander vuil te verwijderen”, adviseert de dermatoloog. Volgens Maselis zou je ook het potje nachtcrème dicht moeten houden wanneer de temperaturen stijgen. “Wil je toch iets smeren voor je naar bed gaat, gebruik dan dagcrème. Die is minder vet en verkleint de kans op zweetpuistjes.”

Ontstekingen

Belangrijk als je toch wat zweetpuistjes op je huid ontdekt, is om ze vooral niet uit te drukken. “De kans bestaat altijd dat je een puistje niet naar buiten, maar naar binnen duwt, waarschuwt de dermatoloog. “Als dat gebeurt, stimuleer je ontstekingen.” Wat kun je dan wel het beste doen? “Ontsmet de zone, prik in de puist met een steriel naaldje en laat het vocht afvloeien. Ontsmet daarna opnieuw en het bobbeltje is op een veilige manier verdwenen.”

Lees ook: Wees gewaarschuwd: KNMI geeft code oranje af vanwege extreme hitte

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flair | Beeld: videostill, YouTube