25 Verborgen functies in auto’s die je over het hoofd hebt gezien

Je brengt waarschijnlijk een flinke hoeveelheid tijd door in je auto, maar hoe goed ken je hem eigenlijk?

Wat voor merk of model het ook is, je kan er eigenlijk wel vanuit gaan dat je auto een functie heeft die je nooit hebt ontdekt. Soms is dat omdat-ie letterlijk verborgen is en je er hard naar moet zoeken, maar in andere gevallen is het iets dat de hele tijd al recht voor je neus zat. Van veiligheid tot hygiëne, dit zijn 25 verborgen functies die je aandacht verdienen.

1. Kleuren onder de motorkap

Mercedes-Benz

Je hoeft echt geen monteur te zijn om onder de motorkap je weg te vinden. Moderne auto’s hebben kleurcodes voor verschillende delen van de motor, zodat het super simpel voor je is om te zien waar je op moet letten tussen de beurtjes door.

Delen zoals de oliepeilstok en de doppen voor de koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof hebben allemaal hun eigen kleur. Zo kun je de zelf het eenvoudige onderhoud doen en het echt ingewikkelde spul overlaten aan de experts. De meeste auto’s gebruiken geel en blauw voor de genoemde delen, maar sommigen merken maken ze groen of rood.

2. De verborgen Jeep

Jeep.

Oke, deze is niet echt nuttig, maar hij is wel leuk. De meeste grote fabrikanten plaatsen verborgen boodschappen, grappige verwijzingen of herinneringen aan hun verleden in hun auto’s. Opel, Mercedes-Benz, Hyundai and Chrysler zijn een paar van de merken die dit soort verborgen boodschappen plaatsen.

Vooral het stoere Amerikaanse merk Jeep staat hier bekend om. Automagazine Car and Driver vond maar liefst 30 van deze zogeheten “Easter Eggs” in de Jeep Renegade. De meesten hiervan verwezen naar zijn iconische voorvader Willys Jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Heb je toevallig een Jeep? Kijk dan eens goed rond. Je kunt vast wel ergens het silhouet van de Willys herkennen.

3. Het vaasje van de VW Kever

Volkswagen

Vanaf de jaren ’50 leverde Volkswagen in de originele Kever een klein vaasje op het dashboard. In de hippietijd van de jaren ’60 en ’70 werd die optie pas echt populair. Het vaasje was perfect voor een mooie bloem, maar ook handig voor bijvoorbeeld een setje pennen, tandenstokers of lipstick.

Toen VW de Kever in 1998 terugbracht als New Beetle bliezen ze de vaas ook nieuw leven in. Het vaasje verdween weer toen het model opnieuw vernieuwd werd in 2011. Als je toevallig een hele oude Kever of een iets nieuwere Beetle hebt, vergeet dan niet je auto op te fleuren met een mooie bloem!

4. Verborgen laadruimtes

Honda

Stadsauto’s zijn klein, maar veel modellen hebben verborgen laadruimtes. De Honda Jazz en Civic hebben bijvoorbeeld een ‘Magic Seat’-systeem. Dit systeem staat je toe de zitvlakken van de achterbank omhoog te klappen zodat je meer laadruimte hebt. Zo kun je lange dingen meenemen die misschien niet in de kofferbak passen. Ook kun je de rugleuningen van de voorstoelen neerklappen zodat je op de achterbank super veel beenruimte hebt. Of je kunt het gebruiken om even een dutje te doen natuurlijk.

5. BMW’s remmendroger

BMW

Auto-ontwerpers zijn continu bezig om op nieuwe manieren hun auto’s veiliger te maken. En niets is veiliger dan goede remmen. Om de verminderde remkracht in nat weer tegen te gaan kwam BMW met het ‘Brake Drying System’. Het systeem wordt geactiveerd zodra de regensensor van de ruitenwisser getriggerd wordt. Op dat moment worden de remblokken iets dichter tegen de schijven aangedrukt zodat ze droog blijven. Zo heb je zelfs in natte omstandigheden altijd genoeg kracht om te stoppen. Je hebt waarschijnlijk niet eens door dat je Beemer hier mee bezig is.

6. Nekwarmers

Audi

Stoelverwarming is inmiddels een vrij bekende optie voor moderne auto’s, maar sommige merken gaan nog een stapje verder om de inzittenden comfortabel te houden. Speciaal voor mensen die het dak van hun cabriolet ook bij kouder weer open willen houden bieden ze daarom nekwarmers aan.

Mercedes-Benz kwam als eerste met de functie in 2015 onder de naam ‘Airscarf’. Concurrenten Audi en BMW volgden niet lang daarna. De systemen werken door warme lucht uit de hoofdsteunen te blazen. Natuurlijk is de temperatuur en de precieze richting volledig instelbaar. Zo blijven de inzittenden zelfs tijdens het rijden lekker warm.

7. Subaru’s ‘EyeSight’ stoplicht-checker

                                               Subaru

Niets is zo irritant als wachten voor een stoplicht. Al helemaal als je niet kunt zien wanneer-ie op groen gaat. Subaru heeft daarvoor een oplossing bedacht. Het EyeSight-systeem laat je met zachte piepjes weten dat de rij voor je weer begint te rijden.

Handig als je uit verveling je aandacht er niet bij hebt, of als de zon je in de ogen schijnt. Tegelijkertijd kan EyeSight een vooraf vastgestelde afstand tot je voorligger aanhouden en je waarschuwen voor dingen die je mogelijk kan raken. Andere merken noemen die functie ook wel adaptieve cruise control.

8. Vermoeidheidsdetectie

Mercedes-Benz

Zelfs  als je regelmatig een pauze neemt voor een kop koffie heb je nog steeds kans dat je toch vermoeid raakt op een lange rit. Dat is prima als je lekker op de achterbank zit, maar het wordt al snel gevaarlijk als je achter het stuur zit. Daar zijn de automerken zich van bewust.

Meerdere bedrijven hebben allemaal op eigen manier systemen ontwikkeld om slaperige bestuurders wakker te houden. Het Mercedes Attention Assist systeem laat bijvoorbeeld het stuur trillen wanneer het merkt dat de bestuurder begint te slingeren. Als de bestuurder daarna nog niet ingrijpt trekt het systeem het stuur rustig de andere kant op om de auto binnen de lijnen te houden.

9. Een verborgen stofzuiger

HondaJe auto stofzuigen is nou niet echt een plezierige klus. Als de kabel niet te kort is, dan zit je wel te worstelen met een zuigmond die de contouren van je interieur niet wil volgen. Zo krijg je natuurlijk nooit al dat vuil uit de moeilijke hoekjes. Tussen de stoelen is al helemaal een drama.

Bij Honda waren ze zich daarvan goed bewust. In het Odyssey-model werd een ingebouwd stofzuiger met een lange slang verwerkt. De zogeheten ‘HondaVac’ kan overal komen, heeft geen stopcontact nodig en is met een druk op de knop te legen. Handig voor de kids!

10. Brandstofbesparende frames

Ford

De materialen waar een auto van gemaakt zijn maken een enorm verschil wat betreft efficiëntie. Een van de beste manieren om een auto zuiniger te maken is om hem lichter te maken. Omdat aluminium net zo sterk gemaakt kan worden als staal, maar veel lichter is, wordt dit materiaal tegenwoordig vaak gekozen door autofabrikanten.

Ford begon hier al vrij vroeg mee. In 2015 maakte het merk hun pickup trucks zo’n 300 kilo lichter dan de voorgaande modellen. Volgens Ford leverde de gewichtsreductie een met tot 29% verbeterd brandstofverbruik op, afhankelijk van het type motor.

11. Nissans ‘Easy Fill’

                                                                                                             Nissan

Je banden oppompen is voor veel mensen een simpel en vervelend klusje. Even wat lucht erin en klaar, toch? Niet helemaal. De precieze hoeveelheid lucht in je banden is namelijk best belangrijk. Het heeft een effect op het rijgedrag en de zuinigheid van je auto. Daarom werd in 2008 in alle auto’s een systeem verplicht dat de bandenspanning in de gaten houdt.

Het Easy-Fill Tire Alert-syteem van Nissan houdt niet alleen de spanning bij, maar helpt de bestuurder zelfs bij het oppompen van de banden. Wanneer je de ideale spanning bereikt hebt gaat de toeter af. Heb je er toch te veel in gedaan? Dan flitsen de alarmlichten drie keer om je te laten weten dat je er wat lucht uit moet laten.

12. Rij-assistenten

Mercedes-Benz

Auto’s zitten tegenwoordig vol met computers. Fabrikanten proberen door middel van die computers het rijden steeds gemakkelijker te maken. Soms kan de auto bijna vanzelf rijden. Het is het dus waard om goed te kijken welke systemen je auto heeft. Sommigen worden automatisch geactiveerd, anderen vragen om een handeling van de bestuurder.

Zo is er bijvoorbeeld de ‘downhill assist’-functie die voorkomt dat een auto hard doorrolt op een steile helling. Met andere sensoren kunnen sommige auto’s gevaren herkennen, zien in het donker en helpen met het parkeren.

Lees meer op de volgende pagina.

Array