Hekel aan bellen? 3 tips om van je belangst af te komen 

Hoe vaker je het doet, hoe sneller je ervan af bent 

Zweethanden, knikkende knieën en een hoop zenuwen: het zijn dingen die mensen met belangst al ervaren bij het maken van een doktersafspraak. Herken jij jezelf hierin? Dan hoef je je zeker niet te schamen, want belangst komt veel voor. We begrijpen dat je hier graag van af wilt, daarom zetten we drie tips op een rij. 

Belangst onder jongeren 

Heb jij ook een hekel aan bellen? Dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat belangst vooral onder jongeren een ding is. Motivaction en Tele2 deden hier twee jaar geleden ook al onderzoek naar, toen bleek al dat veertig procent van de mensen tussen de 18 en 30 jaar oud angst heeft om te bellen. Nu we in een tijd leven dat appen normaler is dan bellen, is die angst er niet minder op geworden. Maar waar zijn we eigenlijk zo bang voor? Het onzekere van een telefoongesprek is de grootste oorzaak van belangst. 

Toch bellen we tijdens de coronacrisis een stuk meer. Het is een van de weinige vormen van sociaal contact die nog is toegestaan, dus die pakken we massaal met beide handen aan. Zou dit een kantelpunt zijn voor mensen met belangst? Wellicht pak jij met de volgende tips in vervolg ook gemakkelijker de telefoon. 

1. Oefening baart kunst 

De eerste tip is zowel vanzelfsprekend als angstaanjagend voor mensen met belangst. Toch is ‘het vaak doen’ de beste tip om over je angst heen te komen. Des te vaker jij de telefoon pakt en iemand belt, hoe makkelijker en meer vanzelf het allemaal gaat. Op den duur maak jij je nergens meer zorgen over. Oefening baart kunst! 

2. Gesprek plannen

Vind jij het spannend om iemand spontaan te bellen? Stuur dan, wanneer hier tijd voor is, vooraf een mail naar die persoon om af te spreken wanneer jullie gaan bellen. Dan weet je zeker dat het niet ongelegen komt en is het voor jezelf ook duidelijk. Heeft het gesprek meer haast en heb je geen tijd om dit te plannen (zoals een afspraak bij de tandarts)? Schrijf dan voor jezelf uit wat je wilt gaan zeggen. Dit kan letterlijk zijn: “Goedemiddag, u spreekt met … en ik wil graag een afspraak maken voor…” Niemand ziet dat jij de tekst voorleest als je even in paniek raakt en je hebt het toch maar weer mooi gedaan! En onthoud: hoe vaker je het doet, hoe minder vaak jij een spiekbriefje nodig hebt. 

3. Jezelf rustig maken

Neem voordat je aan een telefoongesprek begint even de tijd om jezelf rustig te maken. De onvoorspelbaarheid van een gesprek zorgt vaak voor veel zenuwen, waardoor je over je woorden gaat struikelen. Haal even drie keer diep adem, schud je lichaam los en neem je spiekbriefje nog even door. Heb je alles bij de hand? Dan ben je er helemaal klaar voor! 

Lees ook: TikTok-hack: zo krijg je een aangekoekte bakplaat schoon in de oven

Bron: Metro | Beeld: Pexels