9 mythes over het coronavirus door medische experts ontkracht

mythes coronavirus ontkracht

Deze fabels over het coronavirus kan je maar beter uit je hoofd zetten

Het coronavirus en de infectie die het veroorzaakt, verspreidt zich snel naar landen en gebieden over de hele wereld. In de media is er geen ontkomen meer aan en horen we iedere dag wel iets nieuws over het virus. Maar er worden ook een hoop mythes over het coronavirus de wereld in geholpen. Medische experts onderscheiden feit van fictie om zo een hoop zorgen weg te nemen.

Het coronavirus is op het moment het gevaarlijkste en dodelijkste virus

Veel andere virussen hebben een hoger sterftecijfer in vergelijking met het coronavirus. Zelfs van de griep wordt gedacht dat het gevaarlijker is omdat zoveel meer mensen er ieder jaar aan sterven. “Het coronavirus lijkt tot nu toe een sterftecijfer van 1 tot 2 procent te hebben”, stelt medisch specialist Asish Sharma. De WHO en andere gezondheidszorginstanties zeggen dat het nog steeds de moeite waard is om het virus te beheersen, zodat minder mensen het krijgen. Dat gezegd hebbende, wordt van de meerderheid van de mensen – 80 procent volgens het Centers for Disease Control and Prevention – gedacht dat ze milde symptomen zouden hebben, hoewel het voor sommigen gevaarlijk is. Met name ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem zijn vatbaar voor het virus.

Het virus is ontstaan door de consumptie van ‘vleermuissoep’

Volgens deskundigen is er geen bewijs om dit gerucht te ondersteunen. Het is waar dat het coronavirus bij vleermuizen te vinden is. “Er zijn verschillende speculaties, maar het virus verspreiden door middel van vleermuissoep is niet bevestigd.” Het gerucht begon met een video uit 2016 van een vlogger die ‘vleermuissoep’ at. Na de uitbraak van het coronavirus veroorzaakte dit wat verontwaardiging. De video werd niet opgenomen in Wuhan, zoals sommige mensen ten onrechte meldden, maar op het eiland in de Stille Zuidzee, Palau, zo vertelde News Corp Australië.

Het dragen van een mondkapje beschermt tegen het coronavirus

Bepaalde modellen van professionele, nauwsluitende ademhalingstoestellen (zoals de N95) kunnen gezondheidswerkers beschermen als ze voor geïnfecteerde patiënten zorgen. Lichte, wegwerp mondkapjes helpen daarentegen niet tegen de bescherming van het grote publiek, zegt Nikhil Bhayani, specialist in infectieziekten. “Ze kunnen wat bescherming bieden tegen grote druppels, sprays of spatten, maar omdat ze niet goed passen, kunnen ze kleine besmette druppeltjes in de neus, mond of ogen laten komen”, legt Bhayani uit. “Ook kunnen mensen met het virus met eigen handen hun gezicht aanraken en onder het masker komen, waardoor ze geïnfecteerd raken.” De huidige aanbevelingen om jezelf te beschermen zijn onder andere het wassen van je handen en het vermijden van aanraking van je gezicht.

Er is een medicijn dat het coronavirus kan behandelen

Alle virussen, inclusief de griep, kunnen niet met antibiotica worden behandeld – en het coronavirus is daar geen uitzondering op. Bovendien werkt geen van de antivirale middelen voor de behandeling van andere virale ziekten voor het coronavirus. Wat wel werkt voor verkoudheidssymptomen en milde virussen? Sharon Nachman, hoofd van de afdeling pediatrische infectieziekten legt uit wat het beste is: voldoende vocht binnenkrijgen, rust nemen en thuis blijven zodat je mensen in je omgeving niet besmet.

Lees meer mythes over het coronavirus op de volgende pagina.

Pagina 1/2