8x dit wist je nog niet over jarig zijn op een schrikkeldag

Ben of ken jij iemand die de kaarsjes mag uitblazen op 29 februari?

Eindelijk kunnen ze hun verjaardag weer eens écht vieren: de schrikkeljarigen. In 2020 is er, anders dan voorgaande jaren, namelijk weer een 29 februari. Een bijzonder fenomeen, zo’n schrikkeldag. Word je 28 jaar, dan mag je officieel eigenlijk maar zeven kaarsjes uitblazen. Ben of ken jij iemand die op 29 februari zijn verjaardag viert? Dit moet je weten over jarig zijn op deze bijzondere dag.

Schrikkeldag

Eens om de vier jaar telt de maand februari 29 dagen in plaats van 28. Dat wordt gedaan om het verschil tussen onze gregoriaanse kalender en de maankalender weg te nemen. Wanneer je net op die dag geboren bent, zul je je verjaardag net iets anders moeten vieren dan niet-schrikkeljarigen. Maar hé, we hebben er wel een aantal leuke feitjes over om te vertellen in de verjaardagskring.

Schrikkelfeitjes

  1. De kans dat je geboren wordt op 29 februari, is 1 op 1461.
  2. Er zijn zo’n 11.000 Nederlanders op 29 februari jarig.
  3. Op de 29e worden iets minder kinderen geboren dan op andere dagen in februari.
  4. De verjaardag van een ‘schrikkelkind’ wordt doorgaans op 28 februari of 1 maart gevierd. Juridisch gezien is een schrikkelkind pas een jaar ouder op 1 maart.
  5. Toch mogen de schrikkeljarigen eigenlijk niet zelf kiezen op welke dag ze het vieren (of lekker op allebei de dagen). Je kunt namelijk precies uitrekenen op welke stand de zon stond op het moment van je geboorte. Je geboorteuur valt dus gewoon op een andere dag en zo kun je uitrekenen of je op 28 februari of 1 maart verjaart.
  6. Een Noorse vrouw heeft in 3 opeenvolgende schrikkeljaren 3 kinderen op de wereld gezet. What are the chances?!
  7. Een Ierse familie is het gelukt om 3 generaties schrikkelkinderen op de wereld te zetten. De oudste is geboren in 1940, de middelste in 1964 en de jongste in 1996.
  8. Er bestaat een Nederlandse Schrikkeltweelingenclub, die ieder jaar met een dertigtal tweelingen uit Nederland, België en Duitsland samenkomen om (op een andere dag) feest te vieren.

Deelbaar

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden of een jaar een schrikkeljaar is, is wanneer het jaar deelbaar is door 4. 2018 en 2019 waren geen schrikkeljaren, maar 2020 weer wel. 2020 kun je namelijk op een heel getal delen door 4 (505). Anyway, aan alle schrikkelkinderen: een fijne verjaardag gewenst zaterdag!

Lees ook: Aha! Op déze dag vieren wereldwijd de meeste mensen hun verjaardag en dit is waarom!

Bron: Schrikkeljarig | Beeld: Unsplash