Vaak zenuwachtig? Deze drie tips helpen daartegen

zenuwachtig

Zo kun je de spanning in je lijf en je geest verminderen

We hebben het allemaal weleens: we staan op het punt om iets spannends te doen en worden daardoor erg zenuwachtig. Klotsende oksels, trillende handjes en pijn in je buik zijn veelvoorkomende reacties van je lichaam op de spanning. Heb je dit echter vaak en wil je er graag van af? Wij hebben een aantal tips voor je.

Angst en automatische piloot

Als je iets gaat doen dat je spannend vindt, heeft dat zowel mentaal als fysiek invloed. Je bent vaak bang dat het niet gaat lukken en je krijgt last van allerlei ongemakken, bijvoorbeeld een volle blaas en oppervlakkige ademhaling. Je zenuwstelsel is verantwoordelijk voor die spanningen en zorgt ervoor dat je lichaam op de automatische piloot overschakelt. Je bent dan een stuk alerter en zit vol adrenaline. Het is te vergelijken met de angst die je voelt als je in gevaar bent, bijvoorbeeld als je ineens oog in oog staat met een wild dier. Wat kun je doen om die angstige gevoelens te onderdrukken, zodat je op een ontspannen manier naar die date kunt of die presentatie kunt geven? Wij geven je een paar tips.

Adem in, adem uit

De eerste tip is om altijd te proberen in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond. Wacht na elke ademteug ook even totdat je lichaam vanzelf weer adem nodig heeft. Herhaal dit een paar keer en je zult zien dat je ademhaling ‘gereset’ wordt en de zuurstoftoevoer verbetert. Oefen dit wel even voor je bijvoorbeeld aan een presentatie begint, zodat je niet ineens buiten adem bent als het moment daar is.

Armen gespreid

Een tweede tip, die je prima kunt combineren met de eerste, is om je armen te spreiden en even diep in- en uit te ademen. Dat zorgt ervoor dat je minder zenuwen voelt, omdat je hersenen overschakelen naar een wat meer ontspannen modus. Idealiter doe je eerst deze oefening en let je daarna op je ademhaling. Succes gegarandeerd!

Ergste wat er kan gebeuren

Tot slot: vaak helpt het bij zenuwen ook heel goed om te relativeren. Bekijk je eigen situatie eens vanuit andermans standpunt. Diegene voelt de angst natuurlijk een stuk minder dan jij, waardoor het ineens allemaal minder spannend lijkt. Wat je ook kunt doen, is bedenken wat het ergste is dat er kan gebeuren. Dat kans dat dat daadwerkelijk gebeurt is namelijk enorm klein, waardoor je zult inzien dat de situatie reuze meevalt en je wat meer kunt ontspannen.

Lees ook: 7 makkelijke rekoefeningen om lage rugpijn te verminderen

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Pradeep Ranjan