Zo kun je zelf bosui groeien in je vensterbank

bosui

Zo hoef je ze nooit weer te kopen!

Lekker in een frisse salade of door een spicy curry: met bosui zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo’n bosje is vrij goedkoop, maar wist je dat je met de restjes van de steeltjes heel eenvoudig zelf nieuwe bosuitjes kan laten groeien? 

Restjes

Wanneer je bosui gebruikt tijdens het koken, snijd je het kontje met de worteltjes van de steel af. Deze wordt eigenlijk altijd weggegooid, want je denkt er verder niet zoveel mee te kunnen. Maar da’s niet helemaal waar! Dit stukje van de ui kan je namelijk gebruiken om nieuwe bosuitjes te laten groeien. Gewoon heel simpel vanaf je vensterbank.

Gemakkelijk

Het enige wat je hoeft te doen, is de onderkant van de bosui wat ruim af te snijden. Bij voorkeur zo’n 5 centimeter. Dat is misschien iets meer dan je gewend bent, maar je krijgt er wel nieuwe bosuitjes voor terug. En het is natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf je eigen ingrediënten te kweken.

Doe de kontjes van de ui in een glas met de wortels naar beneden. Schenk voorzichtig wat water erbij, zoveel dat ze net niet onder water staan. Zet het glas in de vensterbank, en ververs het water elke week. De lente-ui zal dan weer beginnen te groeien. Zo heb je al na tien dagen nieuwe bosuitjes! En met je nieuwe, zelfgekweekte bosuitjes kan je het hele proces weer opnieuw beginnen. Zo hoef je de frisse uitjes eigenlijk nooit meer in de supermarkt te kopen.

Lees ook: Kooktip: zo pel je knoflook supersnel

Bron: 24Kitchen | Beeld: Unsplash