Bespaar tip: de één euro regel

Nooit meer een miskoop!

De verleiding om tijdens het shoppen alle leuke dingen waar je oog op valt mee te nemen is soms onweerstaanbaar. Die ene leuke trui, fleurige broek of schattige sokken: voor je het weet kom je thuis met tassen vol aankopen die je niet per se nodig had. Hoe voorkom je nou zulke aankopen waar je nooit weer naar om kijkt? Bespaar met de één euro regel!

Overvolle kledingkast

Een kast gevuld met kleding die je nooit draagt is zo zonde van het verspilde geld. Toch overkomt het ons elke keer weer. Zien we een kledingstuk dat we helemaal geweldig vinden, maar in de praktijk is er nooit een moment om het te dragen. Hoe kan het toch dat we elke keer weer voor die impulsaankopen vallen? Het is een psychologisch spelletje, want winkels zijn er namelijk op ingericht om jou meer te laten kopen. Je bent zeker niet de enige die hier intrapt. De gemiddelde Nederlander heeft maar liefst 173 kledingstukken! En daarvan liggen er ongeveer 50 stuks een jaar ongedragen in de kast… Ai!

De één euro regel

Het toepassen van de één euro regel is eigenlijk heel simpel. Zie je een leuke trui voor 80 euro? Deel dan het aankoopbedrag door één, dus dat is 80 in dit geval. Wees eens eerlijk naar jezelf, zou je deze trui ook 80 keer dragen? Volgens de één euro regel is dit namelijk het uitgangspunt. Pas wanneer je volmondig ja kan zeggen op deze berekening, zou dat item het waard zijn om te kopen. Dus die ene dure broek met glimmende pailletten? Niet de 120 euro waard volgens de één euro regel. Tenzij je elke feestdag van plan bent deze broek te dragen, tot je op 120 keer zit! In principe is het dus zo dat je één euro zou betalen per keer dat je het item draagt en daarmee zou de aankoop uit kunnen volgens de slimme regel.

Waarom dit zo goed werkt? Omdat het je helpt bepalen of je dit kledingstuk écht nodig hebt. Het creëert een soort bewustwording over hoe vaak je een kledingstuk daadwerkelijk draagt. Makkelijk om eens uit te proberen en te kijken of het voor je werkt. Kom je met minder aankopen thuis? Dan werkt deze bespaar tip dus voor jou!

Lees ook: Stofvrij leven: 4 trucjes die stof in je huis verminderen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels / Porapak Apichodilok

Array