ZO kun je die kleine gaatjes in kleding repareren en er komt geen naald aan te pas!

Een shirt met gaatjes is in een handomdraai gerepareerd

We schreven al eens eerder over die rotgaatjes die soms zomaar in je kleding verschijnen. Blijkbaar heeft het te maken met de kwaliteit van de draad in het shirt. Maar goed, deze verklaring zorgt er natuurlijk niet voor dat de gaatjes niet meer voorkomen. Gelukkig is het wél zo gefikst. En je hebt er niet eens een naald of draad voor nodig.

Dit heb je wel nodig:

 • Het beschadigde shirt (gaatjes groter dan vijf centimeter zijn helaas niet te repareren) 
 • Een strijkijzer
 • Een strijkplank
 • Vliesofix (verkrijgbaar bij Hobbywinkels)
 • Perkament
 • Spuitfles gevuld met water
 • Persdoek

Zo repareer je het:

 1. Keer je shirt binnenstebuiten op een strijkplank met het gaatje naar je toe. Strijk je shirt zodat er geen kreukels meer rondom het gaatje zitten. Laat het even koelen en gebruik daarna je vingers om het gaatje zo klein mogelijk te maken. Dit doe je door de stof zo dicht mogelijk naar elkaar toe te duwen.
 2. Haal je shirt van je strijkplank en een stuk perkament aan de juiste kant van je shirt. Dit zorgt ervoor dat er later geen vliesofix aan je strijkplank blijft plakken. Knip daarna de vliesofix in een vierkant zo groot dat het graatje ruimt wordt bedekt.
 3. Zet je strijkijzer nu op de wolstand. Deze stand is ook geschikt voor t-shirts. Plaats daarna een persdoek over je shirt en zorg ervoor dat de vliesofix niet verplaatst. Gebruik daarna de spuitfles om de plek waar je vliesofix ongeveer ligt nat te spuiten.
 4. Plaats hierna je strijkijzer direct op de beschadigde plek. Beweeg je strijkijzer daarna niet. Laat het ongeveer tien seconden op de plek staan. Haal ‘m daarna voorzichtig van de plek af.
 5. Verwijder daarna het stuk perkament en keer je shirt weer normaal. Het gaatje is, als je heel goed kijkt, wellicht nog steeds een beetje zichtbaar, maar het gaatje is nu wel een stuk kleiner!

Bron: Tip HeroBeeld: Videostil Professor Pincushion