Diploma gehaald? 4 juni wordt voor scholieren ‘nationale slaagdag’

nationale slaagdag

Op 4 juni kunnen scholieren vieren dat ze geslaagd zijn

Het zal dit jaar behoorlijk anders zijn voor alle scholieren in Nederland die hun diploma hebben gehaald. Vanwege de coronacrisis zijn de scholen al enige tijd gesloten en vinden de eindexamens niet meer in grote getale plaats. Een gezamenlijk feest om te vieren dat de scholieren zijn geslaagd? Dat zit er al helemaal niet in. Gelukkig komt het LAKS met een passende oplossing voor de blije geslaagden.

Nationale slaagdag op 4 juni

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) stelt 4 juni als de ‘nationale slaagdag’ in voor de jongeren die dit jaar hun diploma halen. De dag wordt in afstemming met het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap gehouden. “Wij hebben ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo’n dag graag georganiseerd zien worden”, legt voorzitter Pieter Lossie uit. “Met deze dag op 4 juni kan jaren schooltijd met voldoening afgesloten worden.” 4 juni is de uiterste datum waarop scholieren te horen krijgen of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen.

Nieuwe voorwaarden slaag-zakregeling

Onder andere Onderwijsminister Arie Slob is zeer te spreken of de nationale slaagdag. In deze ongekende crisis gunt de minister met dit landelijke moment de scholieren toch een mooie afsluiting van hun middelbareschoolloopbaan. Ook wordt deze week de aangepaste slaag-zakregeling bekend gemaakt. In deze regeling staan de nieuwe voorwaarden waarop eindexamenkandidaten slagen of zakken. De regeling is aangepast naar aanleiding van het besluit om de centraal examens niet door te laten gaan. Nu is vastgesteld dat de SE-cijfers, de schoolexamencijfers die al bekend zijn, de eindcijfers voor de scholieren worden. Verder moeten ze aan dezelfde voorwaarden voldoen als de voorgaande jaren.

Scholieren kunnen RV-toetsen maken

Er zijn resultaatverbetertoetsen (RV-toetsen) geïntroduceerd voor leerlingen die het centrale examen als mogelijkheid zien om op hogere eindcijfers te komen. Iedere scholier kan maximaal twee RV-toetsen maken om zo mogelijk een eindcijfer omhoog te krikken. Pieter Lossie legt uit dat een RV-toets een soort centraal eindexamen is, maar dan op schoolniveau. “Dat je die maar voor twee vakken mag maken, betekent dat er minder mogelijkheden zijn om cijfers te verhogen, dan dat je bij normale centrale examens had gehad. Dat zal voor sommige scholieren even slikken zijn”, stelt Lossie. De voordelen voor leerlingen is dat de RV-toets alleen meetelt als je eindcijfer erdoor vooruitgaat. Dit geldt niet bij reguliere centrale examens. De toetsen worden pas in juni afgenomen om leerlingen de kans te geven om zich goed voor te bereiden.

Lees ook: Zingende politieagent gaat viraal met fantastische cover van Queen

Bron: Metronieuws | Beeld: Graduation, door DennisM2 onder de licentie CC0 1.0 Public Domain Dedication

Array