Aha! Dit is waarom vaatdoekjes altijd geel zijn, dit wisten wij nog niet!

De gele kleur van vaatdoekjes heeft wel degelijk een functie

Wij hebben ze altijd op voorraad: vaatdoekjes. Zodra je voor het schoonmaakschap in de supermarkt staat, zie je ze direct liggen: die gele schoonmaakdoekjes. Altijd handig om in huis te hebben voor allerhande snelle schoonmaakklusjes. Maar waarom zijn ze eigenlijk geel? Gewoon, dan valt het toch lekker op, zou je denken.

Maar niets is minder waar! De kleur van je schoonmaakdoekjes heeft wel degelijk een functie.

Kleurafspraak
Het misschien niet zo’n verrassende antwoord op de vraag waarom er verschillende kleuren bestaan: die verschillende kleuren zijn bedoeld voor verschillende schoonmaakklussen! Het populaire gele doekje kan gebruikt worden voor allerlei schoonmaakklussen in huis. De kleur geel staat namelijk voor ‘allerlei’. Deze ‘kleurafspraak’ is gemaakt tussen schoonmaakbedrijven om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen. Hetzelfde doekje gebruiken voor het toilet én het aanrecht is nou eenmaal geen hygiënisch idee.

Hygiëne
Naast de gele doekjes heb je ook nog roze, blauwe en groene. De blauwe zijn bedoeld om het interieur mee schoon te maken, de roze zijn voor sanitair zoals het toilet. Dat het gele doekje het populairst is, komt waarschijnlijk door een verband tussen geel en schoon. Een woordvoerder van Sorbo vertelde aan NRC dat bedrijven in de jaren zestig en zeventig begonnen met het verband leggen tussen geel en hygiëne, waarschijnlijk doordat wij geel associëren met citrus. Lekker fris, dus!

Deze tip bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash