Onderzoekers beweren: één dag per week werken is het beste voor je gezondheid

Bij één werkdag ervaar je de meeste gezondheidsvoordelen

Werken is belangrijk om je goed te voelen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het structuur geeft aan je dagen, zorgt voor sociale verbondenheid én helpt bij de ontwikkeling van je identiteit. Maar hoeveel moet je nu eigenlijk minimaal werken om van deze gezondheidsvoordelen te profiteren? Dat vroegen wetenschappers van Cambridge University en Salford University zich ook af en zij besloten dit te onderzoeken. Hun conclusie: de optimale dosis werk bedraagt slechts acht uur per week!

Wij zien dit wel zitten. Wat vind jij?

Tevredenheid

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers de data van meer dan 70 duizend Britten. De proefpersonen waren tussen de 16 en 64 jaar en onder hen bevonden zich zowel werkenden als niet-werkenden. De deelnemers werden tien jaar lang gevolgd, waarin de onderzoekers registreerden of en hoe lang de deelnemers werkten. Ook hielden de wetenschappers rekening met allerlei factoren die van invloed zijn op de tevredenheid, zoals de gezondheid van de deelnemers en de kwaliteit van familiebanden. Daarnaast moesten de deelnemers een score toekennen aan hun eigen geestelijke gezondheid en de mate waarin ze tevreden waren over hun leven.

Fulltime werkweek

De deelnemers werden vervolgens op basis van de ‘geluksscores’ ingedeeld in verschillende categorieën. Van optimaal geestelijk welzijn naar minst optimaal geestelijk welzijn. Wanneer de proefpersonen van werkeloosheid overgingen naar een betaalde baan voor minimaal acht uur per week, daalde het risico om in de categorie ‘minst optimale geestelijke welzijn’ te vallen met 30 procent. Meer werken dan acht uur heeft geen invloed op dit percentage. Met andere woorden: een fulltime werkweek is dus niet beter of slechter voor je dan een werkweek van ‘maar’ één dag.

Lees ook: Onderzoekers beweren: Mensen met een oudere zus zijn gelukkiger

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels