Haal de handschoenen maar tevoorschijn: het wordt deze week koud

koud

De temperaturen dalen tot onder het vriespunt

Na een aantal zachte dagen kunnen de handschoenen weer uit de kast: het wordt de aankomende week koud! ’s Nachts dalen de temperaturen een enkele keer zelfs tot onder nul. Donderdag slaat het weer om, dan stijgen de temperaturen opnieuw. “Maar echt zacht wordt het niet direct”, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza.

Dat wordt krabben geblazen!

Wisselvallig

De eerste dagen na het weekend zijn wisselvallig. Vandaag en morgenochtend vallen verspreid over ons land enkele buien. Woensdag en het grootste gedeelte van de donderdag blijft het droog. “Over het algemeen is er niet veel wind en ook de zon laat zich nu en dan zien”, stelt Janssen. Eén ding is zeker: zacht weer zit er de aankomende dagen niet in.

Koud

Vandaag wordt het hooguit 11 of 12 graden, morgen zal dat niet anders zijn. De weerman vertelt: “In de nacht naar dinsdag kan het ook lokaal zelfs tot vorst komen, wat voor het eerst zou zijn deze meteorologische herfst.” Woensdag wordt de mooiste dag van de week. Hoewel het met een temperatuur van 9 graden koud is voor de tijd van het jaar, is het windstil en zonnig. De dag begint wel koud met op meerdere plaatsen in Nederland lichte vorst.

Gladheid

Vandaag vallen er verspreid over de dag lichte buien, waardoor in de nacht op dinsdag natte wegen zeer plaatselijk kunnen bevriezen. In de nacht naar woensdag zijn de wegen droog, maar sommige bruggen en viaducten kunnen dusdanig koud worden, dat deze alsnog nat kunnen worden en bevriezen. “Kans op gladheid betekent in dit geval ook kans op het krabben van de autoruiten”, vertelt Janssen. “Pak je de fiets, dan zijn een muts, sjaal en handschoenen zeker geen overbodige luxe!”

Weekend

Ook de donderdag begint op de meeste plaatsen nog koud. In de loop van de dag volgt wat regen, maar vooral vrijdag lijkt een bewolkte en natte dag te worden. In het weekend wordt het minder nat, maar het blijft niet helemaal droog. De temperaturen liggen donderdag en vrijdag nog wat lager, maar in het weekend komt alweer wat zachte lucht voorbij “Dan kunnen we weer temperaturen ruim in de dubbele cijfers noteren”, aldus Janssen.

Lees ook: Always stapt over op genderneutraal maandverband

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels