Honden kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen: zo herken je het

De ziekte van Lyme kan ook de gezondheid van honden aantasten

Nu het voorjaar volop in gang is en alles in bloei lijkt te staan, vinden we het heerlijk om in de buitenlucht te zijn. Lekker met de hond door het bos wandelen bijvoorbeeld. Het enige nadeel: de vele teken die we in het bos tegenkomen. Niet alleen zijn deze erg gevaarlijk voor mensen, maar ook onze geliefde viervoeters kunnen leiden onder de ziekte van Lyme die veel teken bij zich dragen. Dit is hoe je de ziekte van Lyme herkent bij honden en wat je er tegen kunt doen.

Mensen zijn vatbaarder voor de ziekte van Lyme dan honden, maar alsnog kan het de gezondheid van honden ook ernstig aantasten.

Symptomen bij mensen

De Borrelia burgdorferi-bacterie is de veroorzaker van de ziekte Lyme. Veel teken die we in Nederland tegen komen zijn besmet met deze gevaarlijke bacterie. Bijten de teken met deze bacterie in de huid van je hond, dan dragen ze de infectie over. Mensen kunnen ernstig ziek worden van de infectie. Symptomen zoals griepachtige verschijnselen, pijnlijke gewrichten tot zelfs hartproblemen of huidveranderingen kunnen optreden. Bij honden gelden deze symptomen echter niet, en daarom is het verstandig om de volgende klachten te herkennen.

Symptomen bij honden

Onderzoeken tonen aan dat honden over het algemeen niet zo ziek van de Lyme-bacterie worden als mensen. Onze viervoeters hebben van nature anti-stoffen in hun bloed tegen de ziekte. Daarnaast zijn de symptomen niet direct merkbaar bij onze huisdieren. Het belangrijkste symptoom bij honden is kreupelheid. Maanden na de besmetting kunnen honden bijvoorbeeld ineens mank gaan lopen. Daarnaast zijn koorts, slaperigheid en weinig eetlust ook belangrijke signalen.

Bloedtest

Om zeker te weten dat je huisdier de Lyme-bacterie heeft, kun je een bloedtest te laten doen. Toch kan deze bloedtest ook nog een misleidende uitslag geven. Dit komt namelijk door de witte bloedlichaampjes die een hond aanmaakt bij besmetting die maar kort aanwezig zijn. Wordt een bloedtest dus buiten de tijd afgenomen, dan is het niet goed meetbaar. Meerdere onderzoeken zijn daarom vaak nodig.

Lees op de volgende pagina hoe je de ziekte van Lyme bij honden kunt voorkomen en verhelpen.

Pagina 1/2