Identiteitsfraude kan ook jou ook overkomen: dit doe je ertegen


Ja, ook jou kan identiteitsfraude overkomen

Je leest erover in kranten, hoort het op het journaal of het is misschien het onderwerp van een spannende film. Maar, sta jij er ooit bij stil dat identiteitsfraude ook jou kan overkomen? Helaas komt het vaker voor dan je zou denken: volgens het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude waren er in 2017 bijna 3000 slachtoffers.

Het kan helaas iedereen overkomen.

Identiteitsfraude

Wat is identiteitsfraude eigenlijk? Het houdt in dat iemand jouw persoonlijke gegevens misbruikt. Bijvoorbeeld door op jouw bankrekening te winkelen of uit jouw naam op social media te posten. Dit kan niet alleen in de kosten lopen, het kan er ook voor zorgen dat jouw naam en foto misbruikt wordt! Als een (cyber)crimineel jouw identiteitsgegevens heeft, kan hij of zij zelfs leningen, abonnementen of creditcards afsluiten in jouw naam. Jij ziet ineens vreemde rekeningen binnenkomen en zit met de gebakken peren!

Hoe?

Hoe komen criminelen dan toch aan jouw gegevens? Vaak worden je gegevens gestolen door middel van een nepmail waarbij je een kopie van je identiteitsbewijs moet sturen of je rekeningnummer moet opgeven.

Herkennen

Bij identiteitsfraude is het van groot belang om zo snel mogelijk te handelen. Zie je dus een vreemd bankafschrift, valt er een rare rekening op de mat of ontvang je ontvangstbevestigingen van spullen die je nooit hebt besteld, dan kan het zijn dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude. Ook kan jouw naam of telefoonnummer gebruikt worden voor oplichting bij bekenden waarvoor je beschuldigd wordt.

Wat te doen

Heb je het vermoeden dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude? Bel dan meteen je bank of creditcardmaatschappij om je betaalpassen te blokkeren. Vraag ook of er vreemde betalingen zijn gedaan en of je het nog terug kunt boeken. Verzamel vervolgens bewijs van de fraude, zowel digitaal als op papier. Meld dan de fraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude- en fouten en doe aangifte bij de politie.

Voorkomen

Je wilt natuurlijk het liefst voorkomen dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Daarom kun je bepaalde maatregelen treffen. Deel bijvoorbeeld nooit zomaar gegevens zoals een banknummer of een kopie van je ID. Moet je een ID doorgeven voor een lening of contract? Scherm dan bepaalde informatie af zoals je burgerservicenummer en je pasfoto. Plaats nooit een foto van je rijbewijs, ID of paspoort op social media. Gebruik als laatste voor ieder account een ander wachtwoord, dat verkleint de kans dat een dief lekker op al jouw accounts kan inloggen. Verander je wachtwoorden regelmatig.

Lees ook: Vaker brand bij gezinnen met kinderen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Unsplash