Onderzoek wijst uit: deze instelling maakt je smartphone onveilig

instelling smartphone
Gebruik jij deze instelling op je smartphone?

Tegenwoordig kunnen we van alles met onze favoriete mobiele apparaat. Zo kunnen we onze smartphones ontgrendelen aan de hand van een unieke vingerafdruk, een geheime code, een irisscan of aan de hand van een gezichtsherkenning. Maar zorgt al deze beveilig er dan ook echt voor dat je smartphone veilig is?

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je deze instelling beter niet kunt gebruiken als je je smartphone veilig wilt houden.

Pasfoto

Met een goede pasfoto kun je namelijk volgens het onderzoek van de Consumentenbond gemakkelijk in iemand smartphone inbreken, zo schrijft de NOS. Van alle geteste smartphones ontgrendelden maar liefst 40 procent na het tonen van een pasfoto. Professor Raymond Veldhuis van de Universiteit van Twente legt aan de NOS uit dat het beter is om geen gezichtsherkenning op je telefoon in te stellen indien je deze veilig wilt houden.

Gezichtsherkenner

Criminelen gaan tegenwoordig ver om dure smartphones te hacken. “Als iemand daar veel moeite voor wil doen, dan zal dat altijd lukken. Maar het is wel zo dat het met een simpele gezichtsherkenner wat eenvoudiger is. Een foto pluk je tegenwoordig namelijk heel gemakkelijk van het internet. Met een vingerafdruk of een irisscan is dat een stuk moeilijker.”

Smartphone

Dat je met een simpele pasfoto een smartphone kan ontgrendelen verbaast Veldhuis niets. “Het bewijst dat een gezichtsherkenner doet wat hij moet doen. Hij vergelijkt twee plaatjes van gezichten en als die goed genoeg op elkaar lijken concludeert hij dat ze van dezelfde persoon komen.”

Gelaatsuitdrukking of belichting

Een precieze match hoeft het dan dus ook niet te zijn, want dit is ook niet mogelijk. Zo legt Veldhuis uit dat onze gezichten in de loop der tijd een beetje veranderen en dat de gezichtsherkenning hierop is aangepast. “We verouderen langzaam een beetje en ook de gelaatsuitdrukking of de belichting kan anders zijn dan het opgeslagen plaatje van de eigenaar.” Er wordt door de gezichtsherkenner gekeken naar de abstracte kenmerken in het gezicht. Komen deze grotendeels overeen, dan is het een match. Dit is natuurlijk al snel het geval bij een foto van pasfoto-kwaliteit.

Lees ook: Politieagent wil dat je deze ‘verwaarloosde veiligheidsvoorziening’ weer gaat gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NOS| Beeld: Unsplash

Array