Medicijnen mee op vakantie? Hier moet je op letten

medicijnen vakantie

Dit moet je weten voordat je op vakantie gaat en medicijnen mee moet nemen

Ben je klaar voor de langverwachte vakantie? Is je koffer gepakt en sta je op het punt om richting het vliegveld te vertrekken? Dan is het wellicht slim om eerst te weten of je je medicijnen wel mee mag nemen op reis. In sommige gevallen kunnen bepaalde medicatie zorgen voor problemen bij de douane. En dat willen we natuurlijk voorkomen voordat we op onze welverdiende vakantie gaan, toch?

Verkrijgbare medicijnen op recept zijn niet in alle landen toegestaan.

Doktersverklaring of medicijnpaspoort

Er zijn medicijnen die stoffen bevatten en daarom onder de Opiumwet vallen. Onder deze wet vallen medicijnen die soft- en harddrugs bevatten die je niet in je bezig mag hebben en waar in het buitenland soms zeer strenge straffen op kunnen staan. Een officiële doktersverklaring of medicijnpaspoort is in deze gevallen nodig om deze medicatie alsnog mee te kunnen nemen op reis.

Opiumwet

Veel voorkomende medicatie die onder de Opiumwet vallen zijn die voor onder andere ADHD (ritalin), maar ook sterke pijnstillers als morfine en slaappillen (oxazepam). Twijfel je of jouw medicatie ook onder de Opiumwet valt? Vraag dan altijd bij de huisarts of apotheek of je een medische verklaring nodig hebt voordat je op reis gaat.

Aanvraag ontheffing

Voor medicijnen die daadwerkelijk onder de Opiumwet vallen, is het mogelijk een ontheffing aan te vragen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het formulier voor landen die binnen het Schengengebied vallen kun je zelf online downloaden. De huisarts dient in dit geval alleen een verklaring en een stempel op het formulier te zetten. Eén Schengenverklaring is geldig voor één medicijn voor maximaal vier verschillende landen. Houd er rekening mee dat het vijf werkdagen kan duren voordat de verklaring digitaal verstuurt is. Regel je de verklaring via de post? Dan kan het wel twee weken duren voordat alles verwerkt is. De verklaring is vervolgens 30 dagen geldig. Wanneer je reis langer duurt dan 30 dagen, dien je meerdere verklaringen aan te vragen.

Buiten de Schengenlanden

Reis je af naar een van de landen die buiten het 26 Schengengebied valt? Dan is een medische verklaring van je arts nodig. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het ministerie van Buitenlandse zaken. Bij bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Via de site van het CAK kun je precies uitzoeken welke stappen je per land moet doorlopen.

Neem het zekere voor het onzekere

Gebruik je medicijnen op recept die niet onder de Opiumwet vallen? Dan is er niets aan de hand en mag je deze gewoon meenemen naar het buitenland. Toch is het verstandig om sowieso een medicijnpaspoort aan te vragen bij je huisarts om eventuele verwarring in het buitenland te voorkomen. In het paspoort staat beschreven welke medicatie je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht je je medicijnen op vakantie kwijtraken? Dan is het paspoort handig om bij een buitenlandse arts een vervanging voor te laten schrijven.

Lees ook: Onderzoek toont aan: je pijnstiller werkt sneller door dit drankje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Gezondheidsnet, CAK, Margriet | Beeld: Pixabay