Airco aan op een hete zomerdag? Heerlijk, maar let wel op deze dingen!

airco

Met deze zeven tips houd je je airco in optimale staat!

Op hete zomerdagen is er niets zo fijn als een airco die heerlijke koude lucht verspreidt in huis. Wanneer het buiten niet uit te houden is door de hitte, kan een airconditioner je woning van een verkoelende bries voorzien. Zo wordt de temperatuur in huis een stuk aangenamer! Echter, wanneer je de airco niet regelmatig schoonmaakt en op de juiste manier onderhoudt, kun je uiteindelijk meer last van het apparaat hebben dan profijt. Hij verspreidt dan meer stof en bacteriën dan koude lucht, met stankoverlast en ziekteverspreiding als gevolg. Dat wil je natuurlijk niet! Met deze zeven tips houd je je airco in optimale staat en heb je er een stuk langer plezier van.

Ga verstandig met je airconditioner om!

Onderhoud en schoonmaak

Om het gebruik van de airco plezierig te houden, is het belangrijk dat je hem minstens één keer per jaar schoonmaakt en onderhoudt. Op deze manier geef je schimmels en bacteriën geen kans zich te verspreiden en bovendien gaat het apparaat zo jaren langer mee. Hoe je je airconditioner het beste kunt reinigen, hangt af van het type apparaat. Daarnaast kun je ervoor kiezen het zelf te doen, maar omdat het nogal een flinke klus is, kun je je airco in huis ook laten reinigen door een professioneel bedrijf. Je airco zal daarna weer optimaal functioneren en is klaar voor de volgende hete zomerdag!

Tips voor gebruik

Naast schoonmaak en onderhoud, is het ook belangrijk om te weten hoe je de airco op de juiste manier gebruikt. Deze tips helpen je om verstandig met je airco om te gaan:

  1. Sluit bij het gebruik van de airconditioner altijd de ramen en deuren. Zo kan er geen warmte binnenkomen.
  2. Bescherm de kamer die je wilt koelen tegen directe blootstelling aan de zon, door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen.
  3. Leg geen voorwerpen op de airconditioner, deze houden alleen maar warmte vast.
  4. Stel stofzuigen even uit tot een koelere dag. De hoeveelheid warme lucht die uit de stofzuiger komt, blijft anders in huis hangen.
  5. Zet de airconditioner aan vóórdat de hitte toeslaat. Hierdoor hoeft het apparaat minder hard te werken en bespaar je energie.
  6. Stel de thermostaat van de airconditioner in met een maximaal temperatuurverschil van 7 °C ten opzichte van de buitentemperatuur. De gevoelstemperatuur zal altijd een stuk lager liggen, omdat een airco de lucht ontvochtigt. Dit zorgt ervoor dat de lucht koeler aanvoelt.
  7. Zet de airco niet in een te grote ruimte. Iedere airco kan maximaal een bepaald aantal vierkante meters koelen. Wanneer je het apparaat in een grotere ruimte zet dan het aankan, lukt het nooit om de hele kamer goed te koelen.

Lees ook: De belangrijke reden waarom je altijd de airco in het vliegtuig aan moet zetten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Strooming | Beeld: Pexels