Verdrietig: televisielegende Mies Bouwman (88) overleden

Mies Bouwman

De voormalig televisiepresentatrice overleed in bijzijn van haar familie

Voormalig televisiepresentatrice Mies Bouwman is maandag in het bijzijn van haar familie op 88-jarige leeftijd overleden. De ‘koningin van de Nederlandse televisie’ leed vorig jaar aan een longontsteking. Wat de precieze doodsoorzaak is, is nog niet bekend. 
Dit laat haar zoon weten.

Begin carrière

De televisielegende begon haar carrière in 1951 bij de KRO, in de begintijd van de televisie; ze presenteerde de allereerste uitzending van de KRO die ze opende met de nu legendarische woorden ‘Dag lieve mensen’. In 1953 werd ze ontslagen omdat ze een relatie had met de getrouwde Leen Timp; pas als ze die relatie beëindigde, zou ze mogen blijven. Mies vond het onzin: “Ik dacht, waar bemoeien ze zich mee” vertelde ze in een interview met Ivo Niehe.

Doorbraak

Het maakte achteraf niet uit, want in 1962 brak ze door met de eerste live marathonuitzending Het Dorp, waarmee ze 23 miljoen gulden ophaalde voor de bouw van een dorp voor gehandicapten. De shows die ze daarna presenteerde, zoals Mies en scene en In de hoofdrol werden gegarandeerd een succes. Een dipje kreeg ze met de show Zo is het ook nog ’s een keer; een show die zijn tijd ver vooruit was en waarop Bouwman kritiek kreeg omdat ze het geloof ‘belachelijk zou maken’. In 1993 zette ze een punt achter haar televisiecarrière met de worden: “Goh, na 36 jaar, wat leuk toch allemaal. Dank u wel.”

Bedroefd

Bekend Nederland is geschrokken en bedroefd van het nieuws. Premier Rutte zegt over het droevige bericht dat met de dood van Mies de ‘koningin van de Nederlandse televisie’ is overleden. “Geliefd vanwege haar warme persoonlijkheid maar tot het einde scherpzinnig als altijd. Nederland zal haar ontzettend missen,” voegt hij eraan toe. Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, deelt deze mening: “Miljoenen Nederlanders genoten van haar in spraakmakende programma’s. Ze zal gemist worden.”
Bron: Telegraaf, NU.nl | Beeld: Hollandse Hoogte