Nieuwe regel: blaft je hond te veel? Dan kan hij worden ingenomen door de gemeente


Een bijzondere maatregel in Zwijndrecht

Een hond die een paar huizen verderop maar blijft blaffen, kan als vervelend worden ervaren, maar het beestje van de eigenaar scheiden is een wel heel ongewoon plan. Toch is het stadsbestuur van Zwijndrecht van plan dit in de toekomst uit te voeren.

Blaffende honden staan heus niet gelijk aan vijandige honden, maar het geblaf kan wel hinderlijk zijn. Om langdurig overlast in Zwijndrecht tegen te gaan, heeft het stadsbestuur een ongewoon plan bedacht: de hond weghalen. De stad wil gaan werken met waarschuwingen. Wanneer een hondeneigenaar vier waarschuwingen heeft gehad vanwege overlast, wordt het beestje van de eigenaar gescheiden. Het voorstel van de burgemeester en wethouders van Zwijndrecht ligt momenteel bij de gemeenteraad.

Overlast
Het Algemeen Dagblad meldt dat het voorstel voortkomt uit een vraag van CDA-gemeenteraadslid Mirjam Slobbe. Zij werd door een buurtbewoner benaderd. Diegene vertelde haar over een extreem vaak blaffende hond en een baasje dat de klachten niet serieus nam. Omdat er niets in de plaatselijke vordering staat over blaffende honden, kan de politie hier niets aan doen en hier geen boetes voor uitschrijven.

Die buurtbewoner was niet de enige die haar ongenoegen uitte. Al langere tijd klagen meerdere bewonder van Zwijndrecht over overlast door enkele blaffende honden. De baasjes van de viervoeters zouden, ondanks benadering door preventieteams en de politie, niets doen om hun beest tot bedaren te brengen. 

Regels
“Eigenlijk verbaast het me dat hiervoor nog nooit iets geregeld was, als je ziet waar allemaal wel regeltjes voor zijn”, laat Slobbe weten. Er zijn ook mensen binnen de politiek die het er niet mee eens zijn. Elbert Vissers van de VVD vindt het onnodig. Hij pleit voor een cursus zodat hondeneigenaren kunnen leren hoe ze hun hond stil houden. De mensen die deze cursus zouden volgen, zouden dan korting krijgen op de hondenbelasting. 

Boze hondeneigenaren
Hondenbaasjes in Zwijndrecht zijn het er niet mee eens dat de gemeente overlast op deze manier wil bestrijden. “Inleveren is drastisch”, vertelt een baasje van een labrador aan RTV Rijnmond. “Ik denk dat er wel een andere oplossing is, maar ik vind het wel goed dat mensen erop worden aangesproken.” Weer een ander meent dat je ‘een huilende baby’ ook niet weghaalt bij de moeder.

Wat vind jij van de maatregel?

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Metro | Beeld: Unsplash