Phubbing: een vervelende gewoonte die bijna iedereen tegenwoordig heeft

Maak jij je ook schuldig aan phubbing?

De kans is groot dat je nog nooit van de term ‘phubbing’ hebt gehoord, maar toch maken steeds meer mensen zich hier schuldig aan. Wanneer iemand in gezelschap alleen maar op zijn of haar telefoon zit en niet met de gesprekspartner bezig is, spreekt men van phubbing. Midden in conversaties je telefoon erbij pakken om je social media te checken, appjes te beantwoorden, het is voor veel mensen lastig om de telefoon weg te leggen.

Met phubbing maak je geen vrienden…

Nieuw fenomeen

We hebben er allemaal vast weleens mee te maken gehad: een gesprekspartner die continu zijn of haar telefoon erbij pakt terwijl jullie midden in een gesprek zitten. Een vervelende gewoonte die meer onder de aandacht gebracht moet worden. De term ‘phubben’ is een samenstelling van de Engelse woorden ‘phone’ en ‘snubbing’. De term ‘snubbing’ staat voor iemand negeren en is ooit door een Australisch marketing bedrijf bedacht. De wetenschap nam het daarna als officiële term over.  Samen vormen deze twee woorden dus het nieuwe fenomeen ‘phubben’.

Phubbing

Universitair hoofddocent communicatiewetenschappen aan Tilburg University, Mariek Vanden Abeele, onderzoekt het nieuwe fenomeen ‘phubbing’. ”Uit ons onderzoek blijkt onder meer dat hoe meer iemand zijn of haar telefoon gebruikt waar anderen bij zitten, hoe minder attent of beleefd de gesprekspartner wordt bevonden.” Ook wordt volgens de onderzoekster de kwaliteit van het gesprek lager gewaardeerd dan wanneer iemand zijn telefoon gewoon met rust laat tijdens een gesprek.

Testen met acteurs

Vanden Abeele voerde meerdere testen uit in wachtkamers waarbij mensen niet wisten dat ze te maken hadden met acteurs die hen dan al niet aan het phubben waren. “Opmerkelijk was dat wanneer de acteurs met een krant in de weer waren in plaats van met een telefoon, de proefpersonen dit minder erg vonden”, legt Vanden Abeele uit. Volgens haar heeft dit te maken met het feit dat een telefoon een interactief middel is, waarmee gesprekspartners rechtstreeks uitsluit.

Bewustwording

Iedereen heeft vast weleens een koppel in een restaurant zien zitten dat nauwelijks met elkaar praatte en alleen naar op hun schermpje staarde. Zien we dit bij anderen? Dan hebben veel mensen hun mening al klaarstaan. Toch maken we onszelf ook schuldig aan phubben, soms zonder dat we het doorhebben. “Klopt, haast iedereen heeft gefragmenteerd telefoongebruik”, stelt Vanden Abeele. “We hebben vaak ene hoge check-gewoonte waardoor we er quasi constant mee in de weer zijn. Het is dus geen verrassing dat dit allerlei andere interacties doorkruist.”

De oplossing? Zet je telefoon eens een uurtje uit wanneer je met anderen afspreekt en gesprekken voert. Wil je liever toch bereikbaar blijven? Probeer dan je telefoon op stil te zetten en kijk alleen af en toe of je iets belangrijks hebt gemist. Op deze manier houd je de mensen om je heen ten minste te vriend. 

Lees ook: Aanvullende tandartsverzekering? Om deze reden ben je vaak duurder uit

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere