Facebook-gebruikers opgelet: nieuw virus Messenger gesignaleerd!

Wees voorzichtig als je een video krijgt toegestuurd!

Waarschuwing voor gebruikers van Messenger: er circuleert opnieuw een virus rond op de berichtendienst van Facebook, in de vorm van een video. Wanneer je het filmpje opent, kom je terecht op een kwaadaardige website en krijgen hackers je persoonlijke gegevens in handen. Krijg je een video doorgestuurd in Messenger, klik er dan dus niet op!

Het virus wordt verspreid door hackers, die het gemunt hebben op je inloggegevens.

Video

Wanneer je op de video klikt, wordt deze ook automatisch doorgestuurd naar al je Facebook-vrienden. Zo verspreidt het virus zich dus steeds verder. ”Als je in de val trapt, krijg je spyware binnen”, zo bevestigt beveiligingsexpert Nico Cool in Het Nieuwsblad. ”Hackers kunnen zo de gegevens van je computer stelen, zoals contacten of documenten.”

Nieuwsgierig

Bij de video wordt de tekst ‘Hallo, bekijk deze video tot het einde aub’ meegestuurd. Wanneer je dit ziet, moet er een belletje gaan rinkelen. ”Hackers zijn erg sluw”, waarschuwt Cool. ”Ze weten dat mensen nieuwsgierig zijn en spelen daar slim op in.” Veel toestellen hebben al een automatische beveiliging en ook de meeste anti-virusprogramma’s houden spyware tegen, maar als je niet goed beveiligd bent, kunnen je gegevens makkelijk in de verkeerde handen vallen.

Wees alert

Cool geeft enkele tips over de manier waarop je het beste met dit soort video’s om kunt gaan. ”Je moet alert zijn en nadenken of het wel realistisch is”, zo zegt hij. ”De methode die hackers gebruiken is vergelijkbaar met phishing.” Internetcriminelen misleiden je om zoveel mogelijk gegevens van je in handen te krijgen, zonder dat je het doorhebt. Een tip: vraag in het gesprek of de video wel echt is. Krijg je geen reactie, klik er dan niet op!

Lees ook: Politie waarschuwt: Criminelen nemen WhatsApp-accounts over

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels