Hoe schoon wordt het echt? 6 fabels over desinfecteren

desinfecteren

Zo gebruik je desinfectieschoonmaakmiddel op de juiste manier

Schoonmaken, ontsmetten en desinfecteren, wat is het verschil eigenlijk? En hoe doe je het op de juiste manier? Volgens schoonmaakexperts gaan er heel wat fabeltjes rond over de werking en het gebruik van desinfectiemiddel. Handig om te weten als je niet alleen je handen, maar ook je huis zo goed mogelijk vrij wilt houden van ziektekiemen.

Fabel 1: Ontsmetten en desinfecteren komt op hetzelfde neer

Schoonmaken, ontsmetten en desinfecteren zijn termen die we vaak door elkaar heen gebruiken. Maar let op, er is wel degelijk een verschil. Schoonmaken is een algemene term. Het verwijst naar het verwijderen van stof, vuiltjes en ziektekiemen, maar het doodt ziektekiemen niet. Bij ontsmetten of desinfecteren worden bacteriën wel gedood, maar in verschillende mate. Een ontsmettingsmiddel doodt bijvoorbeeld een groot aantal ziektekiemen, maar niet allemaal. Ook gaat het hierbij vooral om bacteriën, en niet om virusdeeltjes (die moeilijker te doden zijn). Een desinfectiemiddel is er wel op gericht om bijna honderd procent van alle bacteriën, virussen en schimmels te doden. Dit is dus een sterker middel. Er bestaat nog één ‘schonere’ methode en dat is steriliseren. Dit wordt met name gebruikt voor medische apparatuur, niet voor alledaagse klusjes.

Fabel 2: Natuurlijk desinfectiemiddel werkt niet

Desinfectiemiddel kan soms heel veel chemische stofjes bevatten. Daarnaast zijn er ook natuurlijke, plantaardige of milieuvriendelijke desinfectiemiddelen op de markt. Werken die wel net zo goed? Volgens schoonmaakexpert Marla Cloos wel: “Zolang een product geregistreerd is als desinfectiemiddel, moet het werken. Veel producten op basis van alcohol worden gemaakt van aardolie, maar er bestaat ook ethylalcohol, gemaakt van planten. Een goedwerkend en goedgekeurd alternatief”, legt ze uit aan Real Simple.

Lees nog 4 fabels op de volgende pagina.

Pagina 1/2