Apenpokkenvirus nu officieel internationaal gevaar voor volksgezondheid

apenpokkenvirus

De WHO heeft het virus de PHEIC-status toegekend

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bepaald dat de wereldwijde uitbraak van het apenpokkenvirus nu officieel een internationale noodtoestand is. Het is de zevende keer dat het WHO een virusuitbraak die status geeft: de laatste keer was bij het welbekende coronavirus in 2020.

PHEIC

Er is nu officieel sprake van een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Er is een speciale commissie die vergadert over of een uitbraak aan de criteria voor dat niveau voldoet. Afgelopen donderdag kwam die commissie samen om de opmars van het apenpokkenvirus te bespreken.

Vooral in Europa

Wereldwijd zijn er nu ongeveer 16.000 gevallen apenpokken bekend, die verspreid zijn over meer dan 70 landen. Het virus heeft tot nu toe vijf doden geëist. Volgens directeur-generaal Tedros van de WHO is het vooral alarmerend dat het virus zich wereldwijd snel verspreidt naar landen waar het nog niet eerder is voorgekomen. Met name in Europa is het risico voor de volksgezondheid groot.

Strategie ontwikkelen

De PHEIC-status van een uitbraak heeft geen concrete gevolgen. Het is vooral de manier waarop de WHO de internationale gemeenschap oproept om de uitbraak serieus te nemen. Het doel daarbij is om een wereldwijde strategie te ontwikkelen waarmee de verspreiding van het virus kan worden tegengehouden.

“Hoewel ik dit uitroep tot internationale noodtoestand voor de volksgezondheid, is dit een uitbraak die zich voornamelijk afspeelt onder mannen die seks hebben met mannen, in het bijzonder met meerdere sekspartners. Dat betekent dat deze uitbraak gestopt kan worden met de juiste strategie in de juiste groep”, aldus Tedros. Toch kan het virus zich ook onder kinderen en vrouwen verspreiden: in Nederland zijn tot nu toe ruim 700 gevallen vastgesteld, waarvan vijf bij een vrouw en één bij een kind.

Vaccinatieprogramma

Het apenpokkenvirus is dus zelden dodelijk, maar geïnfecteerden moeten wel in isolatie. Dat geldt niet voor mensen met wie zij contact hebben gehad. In meerdere landen zijn inmiddels vaccinatieprogramma’s opgesteld voor mensen die binnen de risicogroep vallen. In Nederland beginnen we maandag met vaccineren. Er zijn ruim 30.000 mensen die in ons land in aanmerking komen voor de vaccinatie.

Lees ook: Beschermt het pokkenvaccin van vroeger tegen apenpokken?

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Markus Spiske