Leerlingen ook dupe van recordhoge inflatie

inflatie

Lege broodtrommels, kapotte schoenen, geen geld voor schoolreisjes..

Een enquête van de Algemene Onderwijsbond toont aan dat scholen de gevolgen van de inflatie terugzien bij de leerlingen. Ruim 1700 mensen werkzaam in het onderwijs, voornamelijk op basisscholen, hebben de enquête ingevuld en de meerderheid, 54 procent, gaf aan dit terug te zien in de gangen en in de klaslokalen.  

Zorgen

Er zijn kinderen die geen geld hebben voor nieuwe kleding, boeken, schriften, schoenen etc. Sommige kinderen krijgen geen groente en fruit meer mee, krijgen dagelijks hetzelfde eten mee of de broodtrommel blijft zelfs helemaal leeg. Daarnaast ziet het onderwijspersoneel dat de kinderen moe zijn van de trek, niet meer meekunnen met schooluitjes of zich niet meer elke dag kunnen douchen.

De vraag naar de gratis boterham die op scholen wordt aangeboden is toegenomen. Woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond, Simone van Geest, ziet de bezorgdheid bij de mensen: “Armoede is er altijd wel geweest, maar veel meer mensen zijn nu bezorgd. Je schrikt je rot als je kijkt naar wat er op scholen speelt. Alle problemen van de maatschappij rollen uiteindelijk de klas in.”  Het onderwijspersoneel ziet deze bezorgdheid ook terug onder de kinderen en jongeren.

Prestaties

De stress en bezorgdheid die thuis worden beleefd door de inflatie, worden door kinderen meegenomen het klaslokaal in. Stan Termeer van de raad voor Voortgezet Onderwijs verteld: “Het aantal gezinnen in armoede stijgt. Dus je kunt uittellen dat jongeren dat mee naar school nemen. Kinderen die in de winter nog steeds met zomerkleren naar school komen, bijvoorbeeld. Armoede thuis leidt tot stress, bij ouders en kinderen. Die stress nemen leerlingen mee naar school en ook dat kan effect hebben op hun prestaties.”

Dit zien ze ook op het mbo Rijnland, verteld woordvoerder Sandra Helmus: “Er zijn steeds meer studenten die, sinds de inflatie, in de avonduren werken bij bijvoorbeeld McDonald’s. En de volgende ochtend hebben ze gewoon weer college. Je kan je afvragen hoelang iemand dat volhoudt.”

Hulp

Op 500 basisscholen wordt er per direct een gratis schoolontbijt aangeboden, dit moet voorkomen dat leerlingen met een lege maag aan de schooldag moeten beginnen. Het schoolontbijt wordt verstrekt door het Jeugdeducatiefonds, dat hiervoor 5 miljoen euro krijgt van het kabinet. Deze leerlingen kunnen de komende vier maanden gebruik maken van het aangeboden ontbijt. Dat hebben minister Schouten van Armoedebeleid en minister Wiersma van Onderwijs toegezegd. Het aangeboden schoolontbijt moet de tijd overbruggen voordat op 1 januari de aangekondigde maatregelen van het kabinet ingaan. Het minimumloon, de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget zullen dan omhooggaan.

Lees ook: Inflatie steeg deze maand weer naar nieuw recordhoogte

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Taylor Flowe