Blokkeerschip Ever Given na drie maanden weer op weg naar Rotterdam

Deze boot hield in maart een tiende van de wereldhandel tegen

Eind maart dit jaar was er bijzonder nieuws vanuit het Suezkanaal: de boot Ever Given was daar dwars komen te liggen, en blokkeerde daarmee een week lang de doorgang. Vele mensen moesten door dit blokkeerschip extra lang wachten op hun pakketjes uit bijvoorbeeld China. Nu mag de boot eindelijk zijn tocht vervolgen.

Blokkeerschip Ever Given

Moest jij het afgelopen half jaar ook flink lang wachten op je pakketje? Dan kwam dat (naast de pandemie) waarschijnlijk door de boot Ever Given. Deze boot kwam namelijk vast te liggen in een belangrijke doorvoerroute voor internationale handel: het Suezkanaal. Achter het schip lag vervolgens een hele rits andere vrachtschepen stil, die moesten wachten tot de Ever Given was uitgegraven. Het schip was in maart op weg naar Rotterdam, toen deze terechtkwam in een zandstorm.

Schadevergoeding

Voor de goederen die op het schip aanwezig waren, betekende de blokkade flink wat vertraging. Ook voor de schepen die dankzij de blokkade niet door het Suezkanaal konden varen gold dus flinke vertraging. Hierom was er na het loshalen van de Ever Given nog flink wat te doen rond het vrachtschip. Volgens sommigen liep de financiële schade door de blokkade tot in de miljarden. En wie dat zou moeten betalen was niet helemaal duidelijk: iedereen had immers in die zandstorm terecht kunnen komen, was de redenatie. Tot een conclusie aan deze besprekingen bleef de Ever Given dus aan wal geketend.

Weer op weg

Nu er een akkoord is bereikt over een schadevergoeding, mag de Ever Given weer op weg naar Rotterdam. In de Rotterdamse haven verwachten ze het schip echter nog niet direct. Een woordvoerder zegt dat zij het vrachtschip op zijn vroegst ‘volgende week vrijdag’ verwachten, schrijft NU.nl. De rederij achter de Ever Given, Evergreen, liet eerder al weten dat ze waarschijnlijk niet direct zouden vertrekken. Er zou na drie maanden aan wal te hebben gelegen mogelijk extra tijd nodig zijn om het schip weer vaarklaar te maken.

Lees ook: Dit is waarom je pakketje waarschijnlijk vastzit in het Suezkanaal

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress