Deze 6 dingen wist je nog niet over de bevrijding van Nederland

Wist je dit al?

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland, die 76 jaar geleden plaatsvond. Ondanks dat we al veel weten over de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook feiten over de bevrijding van Nederland waar maar weinig over gepraat wordt. Over de rol van Canada bijvoorbeeld. We zetten zes feitjes op een rij.

1. Canadese troepen

Canada heeft veel voor Nederland betekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het land speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol tijdens de Slag om de Schelde in oktober en november 1944. Vanaf 1945 gingen de Canadese troepen en tanks naar het oosten van Nederland, waarna ook Drenthe, Friesland en Groningen werden bevrijd. Amerika wordt in films geprezen om hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar Canada heeft veel meer gedaan. Hier zijn alleen een stuk minder films over gemaakt.

2. De ‘Russenoorlog’ op Texel

Op het schiereiland Texel was de oorlog pas op 20 mei voorbij. Deze strijd wordt vaak de ‘Russenoorlog’ genoemd, ondanks dat hier geen Russen aan te pas kwamen. Het ging namelijk om Georgiërs. Deze soldaten zaten eerst in het Rode Leger van de Sovjet-Unie, maar werden door nazi-Duitsland gevangengehouden en vervolgens ingezet voor de Duitse troepen. Hierdoor waren er begin april 1945 ruim achthonderd Georgiërs in Duitse dienst op Texel. Op 6 april besloten ze een gewapende opstand te houden waarbij ze in één nacht zeker 450 Duitsers hebben gedood. Deze strijd liep hoog op en zorgde voor veel slachtoffers. Ongeveer 550 Georgiërs kwamen om het leven. Ook veel Nederlandse burgers en verzetsstrijders stierven tijdens het gevecht. De strijd kwam uiteindelijk op 20 mei ten einde nadat de Canadezen op Texel kwamen.

3. Poolse troepen

Ook Poolse troepen zijn verantwoordelijk voor het bevrijden van steden in Nederland. Breda, Emmen en Winschoten zijn bijvoorbeeld bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie. Deze eenheid bestond uit zestienduizend soldaten en wist in 1939 aan de Duitsers te ontkomen. In 1940 vochten ze opnieuw met de Wehrmacht in Frankrijk. In 1944 keerden de troepen terug naar Europa, als onderdeel van het Britse leger en voorzien van Amerikaanse Sherman-tanks. Hiermee hebben ze veel Belgische plaatsen bevrijd, waarnaar ze een jaar later naar Nederland kwamen. Vervolgens zijn de Poolse troepen via Overijssel en noordwaarts langs de grens van Duitsland gegaan.

Meer lezen over de Tweede Wereldoorlog? Op de volgende bladzijde vind je meer interessante feiten!