Dit moet je weten over het RS-virus

rs-virus

Antwoorden op al je vragen!

In de ziekenhuizen zijn de intensivecareafdelingen voor kinderen helemaal vol. Dat heeft onder andere te maken met de RS-epidemie. Maar wat is het RS-virus eigenlijk? We leggen het je uit!

Van virus naar epidemie

Het RS-virus is volgens NU.nl een verkoudheidsvirus dat veel voorkomt bij kinderen. Bijna alle kinderen worden hiermee in hun eerste levensjaar besmet. Vooral tussen november en maart gaat het virus rond. Er is sprake van een epidemie wanneer er twee weken achter elkaar 21 of meer meldingen over besmettingen zijn. Symptomen van het RS-virus zijn voornamelijk verkoudheid en hoesten. In enkele gevallen kunnen deze erger zijn. Kinderen krijgen dan bijvoorbeeld koorts, of lopen een oor- of longontsteking op. Over het algemeen is het RS-virus niet gevaarlijk: meestal verdwijnen de klachten binnen een week.

Geen medicijn, mogelijk wel een vaccin

In Nederland gaat er eigenlijk nooit iemand dood aan het RS-virus. Maar vanwege gebrekkige zorg in arme landen overlijden er in totaal zo’n 118.000 baby’s en peuters aan dit virus, aldus NU.nl. In Nederland krijgen kinderen zo nodig extra zuurstof in het ziekenhuis, waarna ze meestal snel herstellen. Een medicijn voor dit virus is er niet. Wel wordt er gewerkt aan een vaccin. Ook als volwassene kun je het RS-virus krijgen, zelfs als je het al hebt gehad. Meestal leidt dit tot een gewone verkoudheid zoals we die gewend zijn.

Lees ook: Mensen worden vaak niet in juiste ziekenhuis geholpen

Bron: NU.nl | Beeld, Unsplash, Marco Lopés