Eerste hulp bij een vuurwerkongeluk: dit kun jij doen

vuurwerkongeluk

Zo schiet je iemand zo goed mogelijk te hulp

Jaarlijks zorgt het afsteken van vuurwerk voor een heleboel vuurwerkslachtoffers, die vaak in het ziekenhuis belanden. Ben je getuige van een vuurwerkongeluk? Dan is dit wat je kunt doen.

Belangrijke spullen om in huis te hebben

Allereerst is het handig om te weten welke spullen je nodig hebt voor het behandelen van vuurwerkwonden. We hebben een lijstje voor je gemaakt. Zorg ervoor dat je dit rond oud en nieuw in huis haalt:

  • Blusdeken
  • Dikke crème
  • Brandwondenzalf
  • Engels pluksel
  • Zalfverband
  • Flesjes bronwater
  • Stompverband

Vuur doven

Zie je dat iemands kleding vlam heeft gevat en is het vuur nog aan? Doof het met een blusdeken of water. Werk daarbij altijd van iemands gezicht naar iemands voeten, zodat de vlammen het gezicht niet kunnen bereiken. Is er geen blusdeken of water in de buurt? Laat het slachtoffer dan over de grond rollen om het vuur te doven. Breng hem of haar vervolgens naar een plek waar wél water is en koel de brandwond tien tot twintig minuten met lauw stromend kraanwater.

Brandwond behandelen

Na het afspoelen moet een brandwond behandeld worden. Zie je alleen een rode verkleuring op de huid? Dan is de wond waarschijnlijk een eerstegraads brandwond. Je hoeft hem dan alleen in te smeren met een dikke en vette crème.

Is er meer te zien dan alleen roodheid? Dan is de kans groot dat het om een tweedegraads brandwond gaat. Smeer de wond dan in met brandwondenzalf en vermijd daarbij de blaren. Dek het geheel vervolgens af met Engels pluksel. Dat absorbeert namelijk niet en zorgt er dus voor dat de zalf echt in de wond trekt. Heb je het vermoeden dat de brandwond te erg is om zelf te behandelen? Neem dan onmiddellijk contact op met de eerste hulp.

Brandwond afdekken

Dek een brandwond na de verzorging zo goed mogelijk af met zalfverband. Gaas kun je daarbij niet als alternatief gebruiken, maar huishoudfolie wel. Is er een arm of een been verbrand? Zorg er dan voor dat dat omhoog wordt gehouden, zodat er geen zwelling ontstaat. Is er sprake van een brandwond in het gebied van de hals of het hoofd? Laat het slachtoffer dan half rechtop zitten.

Oog spoelen

Niet alleen brandwonden komen vaak voor, vuurwerk kan ook voor oogletsel zorgen. Zie je een ongeluk gebeuren waarbij iemand vuurwerk in een oog krijgt? Bekijk dan eerst of het oog opengebarsten is of een vervormde pupil heeft. Als dat zo is, moet je meteen met diegene naar de eerste hulp. Is het oog nog intact? Dan moet je het tien minuten met lauwwarm water spoelen zodat alle restjes buskruit uit het oog verdwijnen. Laat het slachtoffer op de grond liggen en giet vanuit een flesje water in het oog. Bezoek daarna alsnog de eerste hulp voor een controle.

Hulp bieden bij verloren ledematen

Sinds het vuurwerkverbod is ingegaan, wordt er met oud en nieuw alleen nog illegaal vuurwerk afgestoken. Dat vuurwerk heeft vaak een enorme kracht, waarmee volledige ledematen kunnen worden afgerukt. Zie je dat gebeuren? Probeer zo rustig mogelijk te blijven en dek de wond meteen af. Gebruik daarvoor steriel stompverband. Is het afgerukte lichaamsdeel nog intact? Stop het in een afgesloten, droge plastic zak en doe die zak in een emmer met ijswater. Breng zowel het slachtoffer als de emmer meteen naar de spoedeisende hulp.

Lees ook: Vuurwerkpeiling: een op tien gaat alsnog vuurwerk afsteken ondanks verbod

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Diana Polekhina