‘Eindelijk erkenning’: gebarentaal officieel erkend in de wet

Irma Sluis in zonnetje inzet coronacrisis

Dankzij de persconferenties is er meer aandacht gekomen voor het belang van gebarentaal

In veel Europese landen is gebarentaal opgenomen als officiële taal in de wet. In Nederland was dit nog niet het geval. Daar komt nu verandering in. Voor veel doven en slechthorenden in Nederland is dit goed nieuws.

Aandacht door persconferenties

Gebarentolken stonden de afgelopen maanden plotseling in de schijnwerpers door de corona-persconferenties. Zowel Irma Sluis als de andere tolken oogstten met hun werk veel lof bij de kijkers. Nu gaat ook de politiek een stap verder met de erkenning van gebarentaal. Er is een wet in de maak die de taal voor doven en slechthorenden officieel erkent. Dat kan het leven van gebruikers van gebarentaal een stuk makkelijker maken.

Eindelijk erkenning

De 57-jarige Benny Elferink is al zijn hele leven doof en vertelt aan RTL Nieuws waarom de wettelijke erkenning van gebarentaal voor hem zo belangrijk is. “Dat mijn taal eindelijk erkend wordt en een status krijgt, is niet zo vanzelfsprekend. Er werd dertig jaar geleden nog heel neerbuigend over mijn taal gedaan. Onze gebaren werden vaak belachelijk gemaakt. Alsof we een soort apen waren en maar wat wapperden met onze handen.”

Moedertaal

Meneer Elferink is zeker niet de enige voor wie gebarentaal een onmisbare rol speelt in zijn leven. Nederland kent ongeveer 30.000 slechthorenden en 10.000 volledig doven. Voor velen van hen is gebarentaal hun moedertaal. De erkenning van deze taal moet doven en slechthorenden de mogelijkheid geven om makkelijker deel te nemen aan het alledaagse leven. Zo zouden zij sneller recht op een gebarentolk kunnen krijgen voor hun werk of studie. De Tweede Kamer moet nog stemmen over het wetsvoorstel. Naar verwachting wordt de Nederlandse gebarentaal vanaf volgend jaar officieel erkend.

Lees ook: Nieuwe gebarentolk gaat viral na uitbeelden ‘kip zonder kop’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill

Array