Grootste staking zorgpersoneel ooit: ‘Het piept en kraakt aan alle kanten’

Gisteren staakten de academische ziekenhuizen de planbare zorg

Na een eerdere staking in september, legde het personeel in de acht universitaire ziekenhuizen het werk gisteren opnieuw neer. Met deze actie protesteren zij tegen afspraken met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), die volgens het zorgpersoneel weinig uithalen.

Planbaar gaat plat

Veel planbare zorg is gisteren komen te vervallen. Bij een eerdere actie in september legde bijvoorbeeld het Leids Universitair Medisch Centrum uit dat er vooral om de dag heen werd gepland, zodat patiënten er zo min mogelijk van merkten. Spoedeisende en doorlopende zorg gingen wel gewoon door. Ook niet-academische ziekenhuizen draaien wel reguliere diensten. De actie wordt onder andere gesteund door vakbonden FNV en CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de zorgvakbond FBZ.

Vijf over twaalf

Het personeel van de academische ziekenhuizen uit op deze manier hun onvrede over loon en werkdruk. De NFU biedt volgens het zorgpersoneel namelijk te weinig loonsverhoging en doet bovendien te weinig tegen de gigantische werkdruk. Door de stijgende coronabesmettingen is het weer erg druk in de ziekenhuizen, en dat terwijl in te halen zorg door eerdere coronagolven nog lang niet klaar is. Daarom waren er protestmarsen, sport- en wellness-clinics voor zorgpersoneel, pubquizzes over de CAO, voorleesmarathons op de kinderafdelingen en speeches bij de ziekenhuizen. Om 12.05 precies applaudisseerde het zorgpersoneel voor zichzelf. “Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf”, legde vakbond FNV uit. Zorgmedewerkers die de spoedeisende zorg draaiende hielden, droegen bovendien buttons om hun steun voor de acties te tonen.

Grootste actie ooit

De zorgstaking van september was toen nog de allergrootste actie van het zorgpersoneel in Nederland ooit. Maar met deze actie is dat record ruim verbroken. Het kleinste academische ziekenhuis van Nederland, het Maastricht Universitair Medisch Centrum, telt 78 deelnemende afdelingen. In september waren dat er nog maar 31. Groot verschil is dat ook de artsen dit keer hun werk neerleggen, samen met het andere personeel. Lilian Moermans, vakbondsconsulent en onderdeel van het actiecomité zegt dat het écht nodig is. “Het piept en kraakt aan alle kanten in de zorg.”

Lees ook: Eerste nieuwe zorgpremie bekend: basispolis 3,25 euro duurder

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Brunopress