Grote delen van Nederland kleuren donkerrood op Europese coronakaart

Eerder was alleen Groningen nog donkerrood

Nederland kleurt steeds donkerroder op de Europese coronakaart. Eerder kreeg alleen de provincie Groningen nog de dieprode kleur, maar nu zijn ook de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel door de Europese gezondheidsdienst ECDC op code ‘donkerrood’ gezet. 

Groot deel donkerrood

Eerder stond Groningen al op het hoogste niveau. Op de nieuwe Europese coronakaart, die vanochtend bekend werd gemaakt, kleuren ook veel andere Nederlandse provincies donkerrood. Alleen de provincies Drenthe, Friesland, Flevoland, Limburg en Zeeland blijven op code rood staan. De kleur ‘donkerrood’ wil zeggen dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest op corona in de afgelopen twee weken. In de afgelopen week stond de teller op gemiddeld 9460 positieve tests per dag. Het aantal coronabesmettingen lijkt inmiddels te stabiliseren.

Europese coronakaart

De Europese coronakaart wordt opgesteld door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), de Europese versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Europese organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.

Strenge inreisvoorwaarden

Landen kunnen op basis van de coronakaart besluiten om de inreisvoorwaarden aan te passen. Zo kunnen landen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlandse reizigers, zoals een negatieve PCR-test of zelfs quarantaine. Vorige week liet Duitsland al weten Nederland als een risicogebied te zien en zijn er inreisbeperkingen ingesteld. Zo moet je je voor je vertrek registreren met je vaccinatiebewijs, negatief testresultaat of herstelbewijs. Als je je pas in Duitsland laat testen, moet je in quarantaine tot ontvangst van een negatief testresultaat.

Lees ook: Franse ‘coronapas’ is vanaf vandaag verplicht

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: Unsplash, Ewien van Bergeijk-Kwant