Kabinet besluit: accijnzen en belasting omlaag, steun omhoog

kabinet accijnzen

Het kabinet heeft besloten om mensen meer tegemoet te komen

We hebben er al vaker over geschreven: de prijzen aan de pomp rijzen de pan uit. Ook komen steeds meer mensen in de moeilijkheden door de hoge energieprijzen. Er is nu in elk geval goed nieuws: het kabinet verlaagt de brandstofprijzen en energiekosten, en verhoogt de financiële steun.

Accijnzen omlaag

Per 1 april gaan de accijnzen omlaag op brandstoffen zoals benzine en diesel. Dit heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken zojuist bekendgemaakt. Deze verlaging zou eerst gepland staan voor juli, maar dit gaat dus vanaf april al in. Per 1 april gaat de accijns met 17 cent per liter loodvrije benzine omlaag. Voor diesel is er een daling van 11 cent. Staatssecretaris Van Rij stelt dat soortgelijke maatregelen bij onze zuiderburen invloed hebben gehad op dit versnelde besluit. “De verschillen in de grensstreek moeten niet te groot worden”, laat hij weten.

Belasting op energie omlaag

Ook komt er een verlaging van het belastingtarief op energie. Op dit moment geldt er voor gas en elektriciteit namelijk een btw-tarief van 21 procent. Dit is het hoogste btw-tarief. Vanaf 1 juli geldt echter een tarief van 9 procent. Het is nog niet bekend voor hoe lang deze regel blijft gelden. Het betekent hoe dan ook dat je straks minder gaat betalen voor je gas- en elektriciteitsrekening. Die daling is voor veel mensen hard nodig. Zo bleek onlangs nog dat steeds meer Nederlanders zich zorgen maken om de inflatie en toegenomen prijzen.

Tegemoetkoming omhoog

Ook liet Van Gennip weten dat de tegemoetkoming voor de laagste en middeninkomens omhoog gaat. Deze ‘koopkrachtcompensatie’ stond eerder op 200 euro, maar is nu met 600 euro omhoog gegaan naar 800 euro. Hiermee moeten huishoudens die moeilijk rondkomen met de huidige energieprijzen weer meer financiële ademruimte krijgen. “Het is belangrijk dat deze mensen zo snel mogelijk hun geld krijgen zodat ze hun energierekening kunnen betalen”, aldus minister Van Gennip.

In totaal heeft het kabinet voor al deze maatregelen ongeveer 2,8 miljard euro uitgetrokken.

Lees ook: Rijschoolhouders verhogen lesprijzen vanwege dure brandstof

Bron: NU.nl, NOS| Beeld: Unsplash