Kamperen wordt populairder en de verkoop van caravans neemt toe

caravans

We ruilen hotels massaal in voor campings

Dankzij het virus dat iedereen de afgelopen jaren in haar greep hield, is kamperen steeds populairder geworden. Ook nu we weer mogen reizen, besluiten veel mensen nog steeds dat ze liever kamperen dan naar een hotel gaan. Dit is ook te zien in het aantal caravans dat een nieuwe eigenaar krijgt.

Vooral tweedehands

In de eerste drie maanden van 2022 bereikte de verkoop van caravans het hoogste niveau in tien jaar. BOVAG, Kampeer & Caravan Industrie (KCI) en RDC concludeerden dat er tussen januari en maart van dit jaar al 1.634 caravans zijn aangeschaft. Dat zijn alleen de volledig nieuwe exemplaren. Van tweedehands modellen werden er nog veel meer verkocht: in de eerste drie maanden van dit jaar is er maar liefst 3.411 keer een gebruikte caravan opgehaald.

Verre reizen te ingewikkeld

“De verkopen zitten al een tijdje in de lift. Dat begon tijdens de coronacrisis en zet nu door”, aldus een woordvoerder van de BOVAG. De interesse in kamperen is behoorlijk toegenomen, omdat mensen geen verre reizen meer konden maken. “Dat was toch vaak te ingewikkeld en daardoor is de belangstelling voor caravans gegroeid.” Daarmee kun je immers eenvoudig kamperen in eigen land of in buurlanden.

Minder campers

Hoewel er dus veel meer caravans zijn verkocht, is er bij de verkoop van campers juist een daling te zien. Tot nu toe zijn er 574 nieuwe campers geregistreerd in 2022, terwijl dat aantal rond dezelfde tijd vorig jaar op 668 lag. Er is een logische verklaring voor: camperfabrikanten hebben, net als autoleveranciers, leveringsproblemen. Er zijn wereldwijd allerlei logistieke uitdagingen die het moeilijk maken om voldoende campers naar Nederland te krijgen. Ook de oorlog in Oekraïne speelt daarbij een rol.

Niet te kritisch zijn

Volgens de woordvoerder van de BOVAG is het daarom verstandig om soms van je eisenlijstje af te stappen. “Wij raden consumenten aan niet te kijken naar een specifiek model, omdat er sprake is van leveringsproblemen. Dat betekent dat je langer moet wachten. Kijk daarom vooral iets breder rond.”

Lees ook: Aha: zo lang mag je je caravan voor de deur neerzetten

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Leo Foureaux

Array