Moderna-vaccin werkt waarschijnlijk minder goed tegen omikronvariant

omikronvariant moderna

Het bedrijf werkt aan een speciale boosterprik, aldus de topman van het bedrijf

Topman Stéphane Bancel van vaccinmaker Moderna laat weten dat de kans er goed in zit dat het huidige Moderna-vaccin niet goed beschermt tegen de onlangs opgedoken omikronvariant.

Omikronvariant in Nederland

Onlangs werden de eerste dertien omikrongevallen vastgesteld in Nederland. Hugo de Jonge zei hierover: “Deze dertien zijn nu bevestigd. Maar het is denkbaar dat er meer gevallen zijn.” Of er ook werkelijk meer besmettingen met deze besmettelijkere coronavariant zijn, moet nog worden onderzocht. “Hij is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef van 1500. Dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig was. Maar we weten het niet zeker. Dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt”, stelt de Jonge.

Effectiviteit vaccins

Ondanks dat er nog maar weinig details bekend zijn over de omikronvariant, maken medisch experts zich zorgen om de nieuwe coronavariant. Ook Stéphane Bancel, topman van Moderna, is weinig optimistisch. “Er is geen enkele wereld, denk ik, waar [de effectiviteit] op hetzelfde niveau zit (…) als we hadden met de Deltavariant”, vertelde Bancel aan de Britse krant Financial Times. Bancel sluit zich erbij aan dat er nog veel onduidelijkheid is, maar laat weten: “Alle wetenschappers die ik heb gesproken zijn het erover eens dat dit weinig goeds belooft.”

Nieuwe vaccins

Moderna maakte eerder al bekend dat het werkt aan een boosterprik gericht op de omikronvariant. Ook Pfizer/BioNTech werken aan een aangepaste inenting. Naast onderzoek naar gerichte inentingen wordt ook nog veel onderzoek gedaan naar de nieuwe coronavariant zelf. Zo liggen onder andere de besmettelijkheid, de symptomen, en de gevolgen van de omikronvariant onder de loep. Of de nieuwe variant ook zorgt voor nieuwe maatregelen is nog niet bekend. Nederland stelde al een vliegverbod in voor Zuid-Afrika en Israël sloot de grenzen voor alle mensen uit het buitenland.

Lees ook: Drama in verpleeghuizen: sterftecijfer weer op peil van tweede golf

Bron: Financial Times, RTL | Beeld: Unsplash, Mufid Majnun