Drama in verpleeghuizen: sterftecijfer weer op peil van tweede golf

verpleeghuizen sterftecijfer

De afnemende effectiviteit van de vaccins zorgt voor hoge sterfte

Uit onderzoek blijkt dat 22 procent van de gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen na een coronabesmetting komt te overlijden. In combinatie met een recordaantal besmettingen in verpleeghuizen, leidt dit tot veel sterfgevallen. Hiermee is het sterftecijfer in de verpleeghuizen weer op het peil van de tweede coronagolf van eind 2020.

Meer sterfte

Hoogleraar Cees Hertogh vertelt dat uit recente data blijkt dat ongeveer 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. Dit komt omdat de vaccins vooral bij ouderen steeds minder effectief worden. Daarnaast geldt ook dat de continue mutaties van het virus extra gevaar met zich meebrengen voor ouderen. Hertogh vertelt over de Deltavariant aan de NOS: “Die is niet alleen besmettelijker dan eerdere varianten, maar kent bij kwetsbare ouderen mogelijk ook vaker een fatale afloop.”

Meer besmettingen

Ook is er de afgelopen vier weken een recordaantal van de bewoners positief getest op covid sinds het begin van de pandemie. Het vorige record dateert van 9 januari, voor de vaccinatiecampagne was begonnen. Toen waren er 876 verpleeghuizen met één of meer recente besmettingen. Nu zijn het er 970 – in totaal zo’n 40 procent van alle verpleeghuizen.

Boostervaccins

Deze week nog wordt in de meeste verpleeghuizen begonnen met de boostervaccins. Met deze prikken moet het sterftecijfer omlaag gebracht worden. “We kunnen het aantal besmettingen en de overdracht daarvan met de extra vaccinatie helpen terugdringen”, legt Hertogh uit. En in het verlengde daarvan: “En in tweede instantie ook het risico op ernstige ziekte.”

Lees ook: Omikronvariant nu ook in Nederland: 13 mensen besmet

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Mat Napo