Feit: het is steeds moeilijker om een passend energiecontract te vinden

moeilijk energiecontract vinden

‘Waar je goed aan doet, is meer een gok geworden’, aldus een woordvoerder van Independer

Nu het prijsplafond van de baan is, is het nog best een zoektocht om het voordeligste energiecontract te vinden. Zo wordt het aanbod steeds groter, maar wordt het tegelijkertijd ook minder transparant. Erg lastig, dus! 

Energiecrisis

Nog geen jaar geleden zaten we met z’n allen in een energiecrisis. Zo konden we nog amper een vast contract krijgen bij een energieleverancier, en moesten we vertrouwen op het prijsplafond. Ook van meerjarencontracten was lang geen sprake.

“Toen had je eigenlijk maar een paar keuzes”, aldus Joris Kerkhof van Independer. “Een variabel contact met elk half jaar aangepaste prijzen of vaste contracten voor één, twee, drie of vijf jaar.” Gelukkig zitten we daar anno 2024 niet meer in, en hebben we al een stuk meer keuze. Naast variabele en vast contracten, zijn er nu ook dynamische contracten. Bij deze contracten verandert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Met een dynamisch contract kun je soms kiezen voor alleen schommelende prijzen voor stroom en vaste prijzen voor gas.

Zonnepanelen

Toch klinkt het allemaal makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Zo hebben veel huishouden hun huis verduurzaamd met zonnepanelen, waardoor het weer ingewikkelder is om de verschillende opties op een rijtje te zetten. Zo vinden energieleveranciers huishoudens met zonnepanelen juist minder aantrekkelijk, en dan al helemaal voor langere contracten. Oei!

Heb je dus zonnepanelen? Dan heb je vast al gemerkt dat je je energiecontract niet voor twee jaar kunt vastzetten. Daarnaast is er ook een kans dat je niet in aanraking komt met de ‘loyaliteitsbonus’.

Maar daar houdt het niet op voor huishoudens met zonnepanelen. Zo krijgen zij ook steeds meer te maken met extra kosten bij energieleveranciers. Zo rekent de een kosten voor de opgewekte stroom, en  vraagt de ander hogere vaste kosten. “Het is een enorme puzzel voor consumenten”, aldus Joyce Donat. “Er komt vooral bij zonnepanelenklanten een waaier aan kosten op hen af. Een deel is zichtbaar en een deel niet.”

Gokje wagen

Maar wat is dan de reden dat het kiezen voor een energiecontact moeilijker is geworden? Dat komt vooral omdat de energieprijzen steeds meer schommelen. “Mensen vragen zich af wat de beste keuze is: zet ik mijn prijzen nu lang vast of niet?”, aldus Kerkhof.

“Waar je goed aan doet, is meer een gok geworden. Als je nu kiest voor een vast contract en energieprijzen verder dalen, dan baal je daar later mogelijk van. Voor de energiecrisis waren prijsschommelingen veel kleiner. En de gok die je doet door vast te zetten dus ook.” Hm, lastig!

Lees ook: Nog steeds groot vraagteken: wat was het motief van de gijzelaar in Ede?

Bron: NU | Beeld: Pexels

Array